Agrifoto

Aangeboden door Bayer

Grassenbestrijding in maïs dit jaar nog belangrijker

12 April 2019

Door de veranderende regelgeving rondom de onderzaai van het vanggewas in maïs, is het lastiger om alle onkruidgrassen goed te blijven bestrijden. Laudis past in alle systemen van onderzaai en is daarmee het aangewezen middel.

Op veel van de maïspercelen zijn grassen, naast breedbladigen, een groot probleem. Grassen, zoals straatgras, gladvingergras en hanenpoot, kosten namelijk ongelooflijk veel opbrengst en de kwaliteit van maïs gaat er fiks van achteruit.

Direct zaaien of op kniehoogte
Bij direct zaaien van het vanggewas gaat het om het inzaaien van (vooral) rietzwenkgras rondom de zaai van de maïs. Dat moet voor, tijdens of snel na het zaaien van de maïs gebeuren om het beste resultaat te behalen. De onkruidbestrijding vindt dan plaats over het vanggewas heen en men dient dus rekening te houden met de productkeuze.

Wanneer er voornamelijk Italiaans raaigras wordt ingezaaid, dan zal dat plaatsvinden na de onkruidbestrijding. Dit wanneer de maïs ongeveer op kniehoogte staat. Ook hier is de productkeuze voor de onkruidbestrijding cruciaal.

Gelijktijdige zaai van vanggewas met maïs (13 maart 2019). Bij deel 1 en 2 is het Engels raaigras tijdens de teelt te fors ontwikkeld, zaaien dus geen optie. Bij deel 2 is het rietzwenkgras mooi ontwikkeld tijdens en na de teelt, dit is een goede optie.​​​​​

Zowel bij de standaarddosering van 1,5 liter Laudis per hectare als bij 2,25 liter Laudis per hectare, blijft het rietzwenkgras voldoende aan de groei en groeit de inzaai van Italiaans raaigras op kniehoogte van de maïs ook nog prima.

Het zaaien van een vanggewas 2 à 3 weken na onkruidbestrijding (als de maïs tot kniehoogte staat). Bij deel 4 is het Engels raaigras te weinig ontwikkeld, zaaien geen optie. Bij deel 5 is het Italiaans raaigras mooi ontwikkeld, dit is een goede optie. Bij deel 6 is het rietzwenkgras nauwelijks ontwikkeld, zaaien is geen optie.

Laudis: krachtig op grassen
De kracht van Laudis, ten opzichte van de concurrentiemiddelen, zit hem juist in de grassenwerking. Zo kunnen grassen als gladvingergras (alleen bestrijding met 2,25 liter per hectare en tijdig toegepast), hanenpoot en straatgras toch bestreden worden. De andere grassenmiddelen zullen het rietzwenkgras te veel remmen of zelfs wegspuiten.

Gierst een nieuw probleemgras?
Naast gladvingergras, zijn ook gierstgrassen een opkomend probleem bij de teelt van maïs. De familie van gierstgrassen is een uitgebreide familie, waarbij de Zuid-Afrikaanse-, kale-, pluim- en draadgierst de bekendsten zijn. Met 2,25 liter Laudis per hectare, in combinatie met terbuthylazine-bevattende producten, zijn op gierstgrassen (mits tijdig toegepast) altijd prima resultaten behaald.

Met de komst van Capreno en Monsoon Active (deze bevatten de nieuwe werkzame stof thiëncarbazone-methyl TCM) is de gereedschapskist om de gierstgrassen te bestrijden weer aangevuld. Tijdige bestrijding (net zoals bij gladvingergras) met Capreno en Monsoon Active op gierstgrassen blijft cruciaal voor een goed bestrijdingsresultaat.

Kortom: let dus (heel erg) goed op de bestrijding van alle onkruidgrassen in de maïs dit jaar.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden