Agrifoto

Aangeboden door Bayer

De actuele ziektesituatie in wintertarwe

19 April 2019

Sinds de vorige monitoring (2 weken terug) is de voorsprong in de ontwikkeling van de tarwe iets teruggelopen. Verder valt de tweewassigheid in de percelen op. Sinds de zaai zijn planten al achtergebleven door vochtgebrek. Dat is door droogte nog steeds goed zichtbaar.

De aanhoudende droogte geeft ziekten weinig kans. De gewassen staan er gezond bij. De aanwezige septoria heeft geen kans zich te verspreiden. De gele roestdruk heeft zich gestabiliseerd. In een enkel perceel is enige meeldauw te vinden.

De gemiddelde ziektendruk (in week 16, 16 april 2019) in de Bayer Ziektenmonitoring voor wintertarwe.

Goede uitgangssituatie
Uiteraard kan deze gunstige situatie snel verslechteren als er een omslag in het weer plaatsvindt. Deze goede uitgangssituatie kan zorgen voor een prachtige opbrengst, maar dan moet de tarwe wel gezond blijven. Veel van de telers hebben de eerste bladbespuiting (T1) al uitgevoerd, zo’n 3 tot 4 weken vroeger dan gemiddeld.

De latere percelen zijn/worden een dezer dagen gespoten, wat nog altijd eerder is dan normaal. De middelen van Xpro zijn hiervoor ook uitermate geschikt. Ons advies voor de T1-bespuiting (stadium 31/32) is: Xpro (Aviator, Skyway of Ascra).

Gezonde tarwe in Hummelo.

Intervallen
Hierna is het belangrijk om de intervallen niet te groot te laten worden. Voor een optimaal resultaat is het tevens belangrijk dat alle (bovenste) bladetages bespoten worden. Houd de vinger aan de pols en wacht niet te lang met de afrijpingsziektenbestrijding (T2) wanneer de tarwe het vlagbladstadium heeft bereikt. Ons advies voor de T2-bespuiting is: spuit tijdig Ascra Xpro 1,1 liter per hectare (vanaf BBCH 39, vlagbladstadium).

Toeschouwers bij de tweede monitoring in Ens. Biodiversiteit ten top.
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden