Agrifoto

Aangeboden door Bayer

Actuele ziektemonitoring in wintertarwe

9 Mei 2019

De meeste tarwepercelen ontwikkelen zich prima. De snelle groei vroeg in het seizoen stagneert, maar dit zorgt juist voor een goed en stevig gewas. Wel is er op diverse percelen stress zichtbaar geworden in de vorm van vlekkerige geelverkleuring van het blad.

Deze verkleuring wordt waarschijnlijk veroorzaakt door droogte en kou, waardoor het gewas meer reageerde op de uitgevoerde T1-bespuitingen. Met de komst van wat meer wisselvallig weer, zal de tekening er hopelijk snel uitgroeien.

Septoria, gele roest en meeldauw actief
De aanwezige septoria zit vooral onderin, op het oudere blad. De laatste dagen hebben we enkele infectieperiodes geregistreerd. Ook wordt er nu wisselvallig weer voorspeld, waarbij septoria zich verder kan uitbreiden. Hou de vinger aan de pols wat betreft de timing van de komende T2-afrijpingsziektebestrijding.

Gele roest is in de gevoelige rassen duidelijk actief geworden. Ook op de bovenste bladetages vinden we nu sporulerende gele roest. De 'moderne' fysio's van deze ziekte kunnen zich zeer explosief uitbreiden, dan zijn met name kortere spuitintervallen zijn dan vereist.

Vooral in het zuiden van het land vinden we op diverse percelen actieve meeldauw; niet alleen op de zwakkere, secundaire stengels, maar ook op het blad hoger in het gewas. Indien meeldauw aanwezig is, is het zinvol om bij de T2-bespuiting een curatief 'meeldauwmiddel' toe te voegen.

Actieve gele roest in Niehove (links) en Lelystad (rechts).

Planning afrijpingsziektebestrijding
Het vlagblad zal in de meeste gevallen niet meer zo lang op zich laten wachten, waardoor het tijd is voor de afrijpingsziektebestrijding. Zoals aangegeven staat de tarwe er prima voor. Met het huidige weer liggen er mooie opbrengsten in het verschiet. Om de hoge verwachtingen waar te kunnen maken, is het cruciaal om het vlagblad zo lang mogelijk gezond te houden. Septoria en gele roest liggen op de loer. Wacht daarom in dit relatief vroege seizoen niet te lang met de T2.

Stressreacties in wintertarwe in Hummelo (links) en Zuid-Limburg (rechts).

Ascra Xpro
Ascra Xpro heeft 3 actieve stoffen, die alle 3 ijzersterk zijn tegen septoria. Ook ondersteunen zij elkaar in het resistentiemanagement! Daarbij heeft Ascra ook een uitstekende werking op de overige ziekten. De formulering van Xpro zorgt voor een excellente opname en regenvastheid. Overigens zijn voor de gezondere gewassen ook de bekende Xpro’s Aviator en Skyway nog steeds prima inzetbaar. Het advies voor de T2-bespuiting is: 1,1 liter Ascra Xpro per hectare. 

In de onderstaande grafiek staat de ziektedruk per jaar en per ziekte in 3 klassen weergegeven: vrij van ziekte, licht aangetast (1% tot 50% van de planten) en zwaar aangetast (51% tot 100% van de planten). De mate van aantasting is daarnaast weergegeven met een gemiddelde 'barometer score'.

De gemiddelde ziektedruk in week 18.
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden