Shutterstock

Nieuws DCA-Markets

Succesvolle introductie DCA Foliekaas noteringen©

13 Mei 2019

Situatie: De markt in zuivelproducten is een dynamische. De markt kenmerkt zich door een grote groep leveranciers, de melkveehouders en een klein aantal zuivelondernemingen. Aan de afname zijde staan internationale traders en verwerkers.

Voor Room en Melkconcentraat maakt DCA-Markets al jarenlang een wekelijkse noteringen, net als voor Spotmelk die we al sinds 2007 noteren. Deze noteringen zijn hele belangrijke benchmarks in de markt geworden. Wat ook blijkt uit het feit dat partijen onderling af spreken om af te rekenen op de DCA notering. Hiermee prijzen ze producten op de onafhankelijke benchmark van DCA. Vanuit de sector is de vraag ontstaan naar een notering voor kaas.

Actie
DCA-Markets heeft een inventarisatie gemaakt van de kaasmarkt. De structuur van de markt en de handelsstromen zijn in beeld gebracht. Een groot aantal van de ‘keyplayers’ zijn benadert om hun visie te geven op een notering. Daarbij is veel aandacht besteed aan de specificaties. Om een goede notering te maken moet er veel prijsinformatie beschikbaar zijn. Oftewel er moet veel handel in het onderliggende product worden gedaan door partijen die hun prijs ook willen doorgeven. Op basis hiervan is er een panel geformeerd van overwegend traders die hun prijs wekelijks aan DCA doorgeven.

Resultaat
Na een periode van een aantal weken waarin DCA-Markets heeft proefgedraaid is sinds 2 mei de DCA Foliekaas voor Edam en Gouda kaas gestart. Het gaat om hoogvochtkaas af fabriek Nederland of Duitsland. Bestemming Europa. De prijs wordt wekelijks gepubliceerd op donderdagmiddag 16:00 uur. De eerste noteringen waren Euro 2,73 voor Gouda en Euro 2,67 voor Edam Foliekaas.

Bent u nieuwsgierig hoe wij bovenstaande hebben aangepakt? Of wilt u eens met ons sparren om soortgelijke uitdagingen binnen uw bedrijf op te lossen? Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden