Shutterstock

Nieuws DCA-Markets

Forward prijzen voor voer op basis van futures

13 Mei 2019

Aanbieders van mengvoer zoeken een manier om voerleveringen op termijn te prijzen. Een mengvoerbedrijf kan hier zelf prijzen voor afgeven, door de voeringrediënten van te voren in te kopen en deze prijs door te berekenen aan de afnemer.

Een andere manier is om zo’n forward prijs te baseren op de koersen van termijncontracten. Dan wordt de voerprijs gebaseerd op de koersen van bijvoorbeeld sojabonen en korrelmaïs op de Cbot in Chicago en die van tarwe op de Matif in Parijs. Zo wordt er een objectieve prijs voor het voer vastgesteld, gebaseerd op de vele inzichten van alle partijen die op die markten handelen.

Een ander voordeel van deze methodiek is dat de notering een aantal keren per dag of zelfs doorlopend kan worden berekend. Dit kan als de parameters voor de weging van de voeringrediënten en de vaste component voor premix en mineralen zijn vastgesteld. Bij elke koersverandering van sojabonen, maïs of tarwe kan een notering worden berekend en aangeboden aan de afnemers.

Op deze wijze kunnen langlopende afspraken worden gemaakt tussen de leverancier en de koper van het voer. De prijs die bij deze (lange termijn) leveringen hoort, wordt bepaald door de berekende notering en het moment dat de afnemer die prijs vastklikt. De voerleverancier kan zijn risico desgewenst eenvoudig managen door positie te nemen in de fysieke markt of in de markt voor termijncontracten van sojabonen, maïs en tarwe.

Bent u nieuwsgierig hoe wij als DCA bovenstaande aanpakken en begeleiden? Of wilt u eens met ons sparren om soortgelijke uitdagingen binnen uw bedrijf op te lossen? Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden