Aangeboden door Sencrop

'Weerpaal vooral handig voor percelen op afstand'

29 Mei 2019

Voor Jan Ballast uit Tollebeek (Flevoland) is zijn weerpaal van Sencrop vooral een handig hulpmiddel om het weer/de regen op zijn tweede akkerbouwbedrijf te kunnen volgen. Echter, ook voor de planning van bespuitingen en andere werkzaamheden raadpleegt hij minimaal dagelijks de weergegevens middels de app.

"Ik heb net een tweede weerpaal gekocht", zo lacht Ballast. Overtuigender kan hij niet laten blijken dat hij zeer tevreden is met zijn weerstation van Sencrop. De akkerbouwer heeft (naast de huiskavel) ook nog een tweede productielocatie onder de rook van Urk, ongeveer 9 kilometer verderop. Daar is pootgoed de hoofdteelt (23 hectare). De overige 44 hectare wordt in beslag genomen door witlof, zaaiuien, wintertarwe en verhuur voor de bollenteelt.

Voordat hij een weerstation kocht, gebruikte Ballast andere middelen om de neerslag te volgen. "Ik zit bijvoorbeeld in een app-groep met collega's, waarin we neerslaggegevens met elkaar delen. Ik heb daarnaast ook nog jaren geëxperimenteerd met losse regenmeters van de bouwmarkt. Deze houden het echter nooit zo lang vol." In de praktijk reed Ballast na de bui meestal met de auto naar zijn bedrijf bij Urk om ter plekke te kijken. "Dat zijn best wel dure kilometers", concludeerde hij al snel.

Eerste weerstation
De eerste kennismaking van Ballast met een weerstation, was een station van een ander merk. "Deze had geen eigen neerslag- en windmeter, maar werkte met berekende waarden. Ik zag echter dat de berekende neerslag soms toch afweek van de ouderwetse regenmeter. Dat eerste weerstation staat nog steeds op een los perceel, maar de uitvoering van de weerpaal van Sencrop sprak mij toch meer aan", vertelt Ballast.

Zijn interesse werd gewekt door een advertentie op internet en tijdens Potato Europe 2017 bezocht hij de stand van Sencrop om meer informatie te verkrijgen. Hij kocht daar zijn eerste weerstation met neerslagmeter en een windmeter op een aparte driepoot. "De nieuwe weerpaal wordt exact hetzelfde", aldus Ballast.

Dagelijks raadplegen 
Ballast raadpleegt zijn weerstation in het seizoen dagelijks. "Maar, als het aankomt op de planning van de bespuitingen, dan kijk ik vaak meerdere keren per dag. In de nieuwe app staat de data ook mooi overzichtelijk bij elkaar." Ballast laat zijn gewasbeschermingsadviseur meekijken op het weerstation. "Dat is een handige optie bij Sencrop."

Ook op andere fronten hebben de gegevens van het weerstation hun waarde. "Wanneer er op mijn bedrijf bij Urk een plensbui is gevallen, dan zie ik dat meteen en kan ik er heen met de schop. Met de weersextremen van de laatste jaren heb je soms grote verschillen op kleine afstand. En dat gaat waarschijnlijk steeds vaker gebeuren."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden