Shutterstock

Aangeboden door Bayer

'Controle op insecten in bieten blijft aan de orde'

17 Juni 2019

Bladluizen en bietenvliegen worden nog volop gevonden. Dit seizoen is dan ook al veel aandacht besteed aan insecten in bieten. De schadebeelden van bietenkevers zijn bij menigeen ook al bekend.

Echter, we hebben dit jaar ook te maken met zwarte bonenluizen, die al vroeg in het seizoen op de kiemplanten van de bieten te vinden waren en die tot zware aantastingen geleid hebben. Daarnaast zagen we ook dat de aardvlooien in groten getale aanwezig waren. Daarbij liet de bespuitingen met herbicides soms behoorlijke schades zien.

Ook zijn al vroeg middelen als Calypso en Bariard ingezet om de insecten te bestrijden. De werkingsduur van de middelen is echter vaak niet meer dan 14 dagen. Hierdoor was een herbehandeling soms nodig. Kortom: het gemis van de insecticidecoating bij bietenzaad wordt steeds duidelijker. Bekijk ook de poster met schadelijke insecten in bieten.

Links: gezonde bieten met 1 behandeling van 0,15 liter per hectare Bariard tegen zwarte bonenluis. Rechts: onbehandeld met ongezonde bieten en een open stand (11 juni 2019).

Groene perzikluis en bietenvlieg
Ondanks de neerslag van de afgelopen tijd worden er momenteel volop bietenvliegen en groene perzikluizen gevonden. De populatie van groene perzikluizen, die het bietenvergelingsvirus overbrengen, bouwt snel op en zit op steeds meer plekken boven de schadedrempel. De impact van het virus is lastig in te schatten. In de bekende bietenvlieggebieden worden nog steeds eieren gevonden.

Op ons proefcentrum in Lelystad (Flevoland) was al vroeg een aantasting van zwarte bonenluis te zien. Eitjes van de bietenvlieg zijn inmiddels ook gevonden en de populatieopbouw van de groene perzikluis zet in de onbehandelde veldjes nog steeds door. Tijdens de bezoekdagen aan ons proevenplatform (24 juni tot en met 5 juli) zal de aanpak van insecten in suikerbieten dan ook een belangrijk en interessant thema zijn.

Links: eieren van de bietenvlieg. Rechts: groene perzikbladluis adult, met 4 jonge nimfen in onbehandeld.

Extra mogelijkheden voor insectenbestrijding
Batavia heeft een vrijstelling gekregen in bieten. Deze vrijstelling geldt tot maandag 29 juli. Batavia (spirotetramat) is een systemisch insecticide. De werkzame stof wordt opgenomen in de plant en door de hele plant naar boven én beneden getransporteerd. Batavia bestrijdt voornamelijk jonge zuigende insecten. Batavia werkt in bieten tegen bladluizen (onder meer groene perzikbladluis en zwarte bonenluis) en trips. De mate van werking tegen de larven van de bietenvlieg zal dit seizoen duidelijk moeten worden.

Belangrijk voor een goede werking, is een actieve groei. Batavia (dosering 0,75 liter per hectare) mag 2 keer per teeltseizoen worden toegepast in de bieten, met een interval van 14 dagen. Om opname te verbeteren, wordt aanbevolen om altijd 2 liter per hectare Robbester toe te voegen. Gebruik minimaal 300 liter water per hectare. Batavia past ook prima in het kader van IPM, met een zeer gunstig nuttigen en milieuprofiel.

In de onderstaande tabel vindt u de mogelijkheden voor bestrijding van diverse insecten. Lees voorafgaand aan de bespuiting altijd het etiket. Aantal toepassingen, voorwaarden en totale hoeveelheid per hectare verschilt per product.

Insect Calypso/Bariard Decis Batavia*** Pirimor Tepekki
Bietenkever 0,15 liter per hectare 0,3 liter per hectare - - -
Springstaart 0,15 liter per hectare 0,3 liter per hectare - - -
Aardvlo 0,15 liter per hectare 0,3 liter per hectare - - -
Groene perzikbladluis 0,15 liter per hectare - 0,75 liter per hectare 0,4 kilo per hectare 0,14 kilo per hectare
Zwarte bonenluis 0,15 liter per hectare* - 0,75 liter per hectare 0,4 kilo per hectare 0,14 kilo per hectare
Bietenvlieg 0,25 liter per hectare** 0,3 liter per hectare - - -
* Bij grote aantallen is 0,25 liter per hectare + uitvloeier aan te raden.
** In proeven een nevenwerking gezien.
*** Toegestaan van 1 april 2019 tot en met 29 juli, altijd 2 liter per hectare Robbester toevoegen.

Toename
Op dit moment zien we nog altijd een toename van de zwarte bonenluis, groene perzikluis en de bietenvliegen. Blijf daarom goed controleren en onderneem actie wanneer de schadedrempel wordt overschreden.

Pirimor is een geregistreerd handelsmerk van Adama B.V. Tepekki is een geregistreerd handelsmerk van ISK Biosciences Europe B.V.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden