Agrifoto

Nieuws Flexibele forward pricing aardappelen

Forward pricing aardappelen

24 Juli 2019

Aardappelen contracteren en toch kunnen profiteren van oplopende prijzen. Dat is de basis van het forward pricing contract aardappelen. DCA heeft dit in 2007, onder de naam klikcontract, ontwikkeld samen met LTO en de verwerkende industrie.

Dit soort contracten zijn een, niet meer weg te denken, onderdeel van de contractering van aardappelen. Het zijn voor het overgrote deel standaard contracten. Ras, kwaliteit, levering en dergelijke zijn allemaal vastgelegd. Alleen voor de prijs geldt iets anders. Daarover wordt afgesproken dat de leverancier van de aardappelen op enig moment de prijs mag vastklikken voor de prijs zoals die op dat moment verhandelbaar is op de aardappel termijnmarkt. Die prijs is dus de benchmark van het contract. Er wordt dan over het algemeen wel een discount toegepast. Dat kan een percentage zijn of een eurobedrag, al dan niet gestaffeld.

Om risico te beperken is vaak vastgelegd dat ‘voor oogst’ een beperkt deel van de verwachte opbrengst mag worden ingedekt. En het restant ‘na de oogst’ als de aardappelen in de schuur liggen en er duidelijkheid is over hoeveelheid en kwaliteit.

Het systeem biedt de teler de vrijheid om zelf te bepalen wanneer hij zijn opbrengstprijs vastlegt. Dat kan ook in stappen verdeeld over het seizoen. De prijs is dus gebaseerd op de notering op de termijnmarkt maar de teler neemt omwille van het klikcontract geen feitelijke positie in. Hij heeft daarom dus ook geen plicht tot depotstelling.

Het is aan de afnemer van de aardappelen, de aanbieder van het forwardsysteem, of hij zijn positie hedged (afdekt) door een future positie in te nemen. En dus zo zijn inkoopprijs vastlegt. Hij kan er ook voor kiezen om de die positie te matchen met zijn verkoopboek of door 'back-to-back' een transactie aan te gaan in de markt.

Zo is een systeem ontstaan dat vele voordelen biedt aan zowel de teler als de afnemer.

De teler kan handelen op een openbare onafhankelijke benchmark; de notering op de termijnmarkt minus een kleine afslag. Hierbij is zijn fysieke levering en logistiek geregeld en hoeft hij geen depot te stellen wat normaliter op een cash settled termijnmarkt wel moet.

De afnemer profiteert doordat hij extra mogelijkheden en flexibiliteit biedt aan zijn leveranciers. Door de termijnmarkt als referentieprijs te gebruiken kan hij die eenvoudig inzetten om zijn prijsrisico’s te managen.

Zowel leverancier als afnemer kunnen zelf hun inkoop/verkoop timen zonder dat ze met elkaar hoeven te onderhandelen. Zo kan de verwerker al in april zijn positie afdekken en de aardappelteler pas in september.

Bent u nieuwsgierig hoe wij als DCA bovenstaande aanpakken en begeleiden? Of wilt u eens met ons sparren om soortgelijke uitdagingen binnen uw bedrijf op te lossen? Bel dan 06 46 26 58 74 of mail naar R.vantRiet@DCA.nl

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden