Shutterstock

Aangeboden door Bayer

Fandango het sterkst tegen valse meeldauw

31 Juli 2019

Fandango is een ijzersterk middel in uien. Die conclusie trekken adviseurs van diverse partijen na het bezoeken van de valsemeeldauwproef van Bayer in Oude-Tonge. Fandango werkt preventief het sterkst tegen valse meeldauw en heeft daarnaast een brede werking tegen overige bladziekten, zoals Stemphylium en bladvlekkenziekte.

De door Agro Research International uitgevoerde proef is kunstmatig besmet met valse meeldauw. De proef bestaat naast een onbehandeld object uit een vijftal schema’s waarin de meest gebruikte middelen tegen valse meeldauw met elkaar vergeleken kunnen worden. Waar het onbehandelde object nagenoeg 100% is aangetast en de aantasting bij een aantal praktijkmiddelen oploopt tot meer dan 25%, blijven de objecten met Fandango bijna schoon van valse meeldauw (< 0,4% aantasting). 

Plus op kwaliteit en opbrengst
In de proef is ook een vergelijking gemaakt tussen de etiketdosering van Fandango (1,25 liter per hectare) en een verlaagde dosering van 1 liter Fandango per hectare + 1 kg mancozeb per hectare. Dit veelgebruikte praktijkadvies blijkt ook in deze proef zeer sterk. Toch biedt de etiketdosering soms voordelen. Zo is het niet alleen eenvoudiger toe te passen, maar ook sterker op bijvoorbeeld bladvlekkenziekte. Daarnaast biedt de etiketdosering meer gebruik van het greeningseffect en daardoor een plus op kwaliteit en opbrengst en is sprake van minder gebruik van actieve stof per hectare.

De komende dagen lijkt het wisselvalliger weer te worden. Telers wordt geadviseerd tenminste tot kort na het strijken van het gewas het schema tegen de verschillende bladziekten in uien goed gesloten te houden. Het advies: Pas per hectare 1,25 liter Fandango toe in een afwisselschema met bijvoorbeeld 0,5 liter Luna Experience + 2 kg mancozeb. Spuitonder goede opname-omstandigheden. Voeg geen uitvloeier toe aan Fandango. Het middel mag maximaal 4 keer worden ingezet en kent in uien een veiligheidstermijn van 14 dagen.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden