Agrifoto

Aangeboden door Hazera

'Opbrengst zaaiuien op 1,2 miljoen ton geschat'

26 Augustus 2019

Door de bijzondere start van het seizoen, zien we nu duidelijk verschillen in de eindresultaten op de velden. Er is dit seizoen zowel zeer vroeg, vroeg, normaal als laat gezaaid. Ook hebben de weersomstandigheden kort na het zaaien flink wat invloed gehad op het eindresultaat.

In veel gevallen viel er een flinke regenbui, gevolgd door een periode van droogte. Dit veroorzaakte korstvorming met plantreductie, waardoor er op sommige velden tweewassigheid en een holle stand is ontstaan.

Extreem weer
In de maanden april en mei is het zeer droog geweest. Daardoor is het gewas in veel gebieden onvoldoende ontwikkeld, behalve bij telers die op tijd zijn gestart met beregenen en de eerste overbemesting (tweede helft van mei en begin juni). Het hele teeltseizoen bleef beregening vervolgens een aandachtspunt. Mede door de beregening en de groei lukte het goed om trips de baas te blijven met de middelen die we hebben.

Donderdag 25 juli was een slijtageslag voor de uien. Met plaatselijk meer dan 40 graden en veel wind was de verdamping gemiddeld 8 millimeter. Hierdoor zijn veel nekken leeg getrokken. In het weekend daarna zijn er veel, vooral vroege percelen, gaan strijken. De week daarop zijn ook de middelvroege rassen begonnen met strijken.

Kiemremmer spuiten 
Graag waarschuwen wij u over het spuiten van MH. Omdat de uien veelal geheel plat liggen wordt 2x spuiten aanbevolen (heen en terug met veel water). De late rassen zullen nu ook stilaan moeten worden gespoten. Let goed op en raadpleeg uw gewasadviseur.

Opbrengsten
De plantuien zijn dit jaar grof, de kwaliteit is goed en de opbrengst ligt op het moment boven het gemiddelde. De vroegste Rijnsburgers, die vaak op contract worden geleverd, zullen op tijd klaar zijn. De verwachting is dat deze een gemiddelde opbrengst zullen opleveren.

Daarbij verwachten wij dat de uitbreiding van het zaaiuienareaal van dit jaar teniet gedaan zal worden door de lagere opbrengst per hectare en verwachten we ongeveer uit te komen op dezelfde hoeveelheid als 2017. Toen hadden we ongeveer 1,2 miljoen ton uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden