Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijst wintertarwe

10 September 2019

Graan is als spilgewas van grote meerwaarde in het bouwplan. De gerichte rassenkeuze heeft daarbij altijd een positief effect op het rendement. Een waardevolle bron van rasinformatie is de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst 2020 van CSAR.

De Rassenlijst bevat resultaten van het onafhankelijk rassenonderzoek, uitgevoerd door WUR Open Teelten. Per regio (het noorden, midden en zuiden) worden de tarwerassen op 2 locaties beproefd in 2 behandelde en 2 onbehandelde herhalingen. Het aantal onbehandelde (zonder enige ziektebestrijding) proeven is uitgebreid door afnemende beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. De rassen die na 3 jaar onderzoek nog altijd bovengemiddeld scoren, worden opgenomen op de lijst. Je kan de nieuwe Rassenlijst 2020 hier vinden.

Baktarwe: kwaliteit is leidend
In het baksegment is de kwaliteit bepalend voor alle afzetmogelijkheden. De kwaliteitsrassen met een hoge opbrengstpotentie en ziekteresistentie zorgen hier voor het beste rendement:

  • Rgt Reform is nog altijd de nummer 1 als het gaat om bakkwaliteit. Daarnaast laat het ras al sinds 2016 stabiel mooie opbrengsten en hoge hectolitergewichten zien.
  • LG Initial is een nieuwe Duitse baktarwe, met stevig stro, een sterke resistentie tegen gele roest en goede bakkwaliteit.
  • Chevignon is eveneens een nieuwe baktarwe en heeft een hoge opbrengstpotentie: ruim 5% bovengemiddeld in onder meer de Vlaamse rassenproeven. 
  • Johnson is ook een opbrengsttopper, maar pas beschikbaar vanaf seizoen 2021.
Hele mooie opbrengsten van Chevignon vermeerdering in 2019.

Bedrijfszekere vul- en voertarwe
Nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst zijn de LG vultarwes:

  • LG Cambria: supergezonde tarwe, hoogste opbrengst in het onderzoek zonder ziektebestrijding (106, 107).
  • LG Vertikal: een zeer stevige Duitse tarwe, met de hoogste opbrengst in het Zuidwesten (104).

Een vaste keuze van veel telers is al jaren Henrik (voer) en Residence (maal), vanwege de bijzonder bedrijfszekerheid. Het ras Racoon moet ook genoemd worden als bijzonder low-input ras: met minimale teeltkosten levert deze gezonde voertarwe zeer hoge korrelopbrengsten.

Bekijk 4 toprassen in de video of selecteer hier gemakkelijk jouw voorkeursrassen.

 

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden