Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Belangrijkste subsidies voor zonnepanelen

11 September 2019

Investeren in zonnepanelen is voor iedere (agrarisch) ondernemer een interessante keuze. Zeker in deze tijd: stroom wordt duurder terwijl de prijs van zonnepanelen erg aantrekkelijk is. Daarbij zijn er verschillende subsidies, waardoor de investering zichzelf vaak binnen 6 à 7 jaar terugbetaalt.

SDE+
Een van de belangrijkste subsidies van dit moment is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze bestaat uit een vergoeding per opgewekte eenheid (kWh) elektriciteit. SDE+ is specifiek voor grootverbruikers (met een aansluiting groter dan 3x80 ampère) en is geldig voor een periode van 15 jaar. Daarbij is een dakoppervlak van minimaal 100 vierkante meter nodig. Voor deze subsidie is door de overheid een beperkt budget beschikbaar gesteld, daarom geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is dus raadzaam om bij interesse niet te lang te wachten met de aanvraag.

De SDE+ maakt het voor een bedrijf mogelijk om drie keer geld te verdienen: de ondernemer bespaart op zijn eigen stroomrekening, ontvangt subsidie per opgewekte kWh zonne-energie en kan de opgewekte stroom die niet wordt gebruikt verkopen aan de energieleverancier.
Lees meer over zonnepanelen met SDE+

EIA
Een andere belangrijke subsidiemogelijkheid is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze is geschikt voor kleinverbruikers, ondernemers die een aansluiting hebben van niet groter dan 3x80 ampère. De EIA levert een fiscaal voordeel op bij een investering in zonnepanelen. De ondernemer mag eenmalig 45 procent van de totale investeringskosten aftrekken van zijn fiscale winst. Dit kan het rendement op de investering een stuk aantrekkelijker maken.
Lees meer over zonnepanelen met EIA

KIA
Naast de EIA is er de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met deze regeling heeft een bedrijf de mogelijkheid om tot 28 procent van de investering in zonnepanelen extra van de gemaakte winst af te trekken. Dit percentage hangt af van eventuele andere investeringen die in datzelfde jaar gedaan worden. 
Lees meer over zonnepanelen met KIA

Saldering
Tot slot kunnen kleinverbruikers gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat wanneer een ondernemer meer stroom opwekt dan verbruikt, de stroom terug het elektriciteitsnet op gaat. Als er juist meer stroom wordt verbruikt dan opgewekt, kan het tekort weer van het net afgehaald worden. Zo bespaar je op je energiebelasting, stroomkosten en btw.
Lees meer over salderen

Advies op maat
De regels rondom zonnepanelen veranderen voortdurend. Een professionele installateur volgt de ontwikkelingen op de voet en kan een ondernemer volledig ontzorgen: van de subsidieaanvraag tot de installatie en het onderhoud. Voor advies op maat kunt u terecht bij Energy Shift, een specialist die inmiddels meer dan 600 zonnepaneleninstallaties in Nederland heeft geplaatst en voor meer dan 460.000 zonnepanelen subsidie heeft aangevraagd en ontvangen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden