Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Volop inzaai van winterveldbonen

7 November 2019

De inzaai van winterveldbonen kwam in de laatste week van oktober goed op gang. Steeds meer veehouders, al dan niet in samenwerking met akkerbouwers, doen ervaring op met de teelt van dit eiwit- én zetmeelrijke gewas waarmee zij de voerkosten kunnen verlagen. Dat is terug te zien in het jaarlijks gestaag groeiende areaal.

Veldbonen die gezaaid worden in het voorjaar zijn al langer bekend in Nederland. In 2015 haalde Limagrain de wintervariant vanuit het Britse kweekprogramma naar ons land. Dat heeft alles te maken met de hogere opbrengstpotentie. 

Na 4 teeltseizoenen is duidelijk dat de winterveldboon het meest kansrijke gewas is voor de krachtvoerteelt in Nederland. Een geslaagde teelt levert 6 tot meer dan 8 ton bonen op, met ruim 1.100 VEM, 270 tot 320 gram RE en tot ruim 400 gram zetmeel. Lees ook: ‘De hoogste eiwitopbrengst van eigen land: veldbonen’.

Diep zaaien tegen vorst
Zeer belangrijk bij de winterteelt is dat er voldoende diep gezaaid wordt, op 8 tot 10 centimeter diepte. Bij strengere vorst kan de plant bovengronds (deels) afvriezen. Diepe zaai beschermt het hart van de plant, zodat die in het vroege voorjaar opnieuw uit zal schieten. Bij de perceelskeuze zijn een voldoende hoge pH (6 op klei en >5,2 op zand) en een goede ontwatering cruciaal. 

Het gewenst aantal Tundra winterveldbonen is 20 planten per vierkante meter. Afhankelijk van het DKG vergt dat gemiddeld 140 tot 160 kg zaaizaad per hectare. De bonen kunnen nog de hele maand november gezaaid worden. 

Lees meer over Tundra winterveldbonen of vraag jouw LG ruwvoerspecialist vrijblijvend om advies.

Melkveehouder Corné Zijlmans heeft inmiddels 2 jaar ervaring met de teelt van winterveldbonen. Dit jaar oogstte hij ruim 7,2 ton per hectare.
Corné heeft er het eerste jaar goed van gevoerd. Het verving de krachtvoeraanvulling die hij normaal aankocht en nu van eigen bodem haalt. Nu is hij van het tweede teeltjaar aan het voeren, met vergelijkbare resultaten. Daarom gaat hij voor het derde jaar telen.
Melkveehouder Joris Buijs is een gekende ervaringsdeskundige in de veldboonteelt. Al sinds het jaar 2000 teelt hij eiwitgewassen, en sinds 2015 ook Tundra winterveldbonen.
Joris heeft goede ervaringen met de mengteelt winterveldboon / wintertarwe. Door de mengteelt is de onkruiddruk minder, er is een hogere RE-opbrengst dan bij een mengteelt met gerst en erwten en hij behaalt tijdwinst doordat de gewassen in de herfst al gezaaid kunnen worden. Ook profiteert de tarwe van de stikstof, die de vlinderbloemige veldboon vastlegt en hoeft er niet bij bemest te worden.
Melkveehouder Ruben Marijnissen zaait voor het tweede seizoen Tundra winterveldbonen. Afgelopen seizoen deed hij de eerste ervaringen op met de teelt. â€‹â€‹â€‹â€‹
De zaaidiepte wordt regelmatig gecontroleerd.
Op een koude donderdagochtend 31 oktober laat melkveehouder Joost van Eert een perceel van 6 hectare inzaaien met Tundra winterveldbonen.

 

Ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven komt langs om de zaaidiepte te controleren.
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden