Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De lessen uit maïsseizoen 2019

11 November 2019

Dat zomer 2019 de droogte van het jaar ervoor zou evenaren, was een scenario waar niemand op rekende. Door het feit dat het vochttekort in de bodem niet was aangevuld na de droge zomer van 2018, ontstond opnieuw een extreem groeiseizoen voor maïs.

Groeiseizoen 2019 startte goed en kende een vroege inzaai van maïs. Het duurde niet lang voordat een verschil zichtbaar werd in het land: in juni werd het oosten steeds droger, terwijl in de noordelijk en westelijke helft regelmatig regen viel. De hittegolf van juli zorgde voor veel schade op de droge percelen. Maïs kon zich niet goed koelen en bladverbranding werd zichtbaar. Deze factoren zorgden voor een oogst van wisselende kwaliteit: van plaatselijk verdroogde maïs tot uitzonderlijk goede maïs. De lessen die we uit dit maïsseizoen kunnen halen:

1. Vroege maïsrassen zijn een veilige keuze
De eerste les uit het maïsseizoen van 2019: (zeer) vroege maïsrassen zijn een bedrijfszekere keuze. Hiervoor zijn meerdere redenen:

  • Droogte volgt pas later in het seizoen, voor die tijd heeft een vroeg ras al een kolf en pluim ontwikkeld. Daarom heeft een (zeer) vroeg ras in een droog seizoen een hogere zetmeelopbrengst dan een middenvroeg ras.
  • Een vroeg ras is sneller oogstrijp. Als je vroeg kunt oogsten, is er minder kans op legering, ziekten en structuurschade aan de bodem. Dat zien we ook dit jaar terug in de resultaten.
  • Door de laatste ontwikkelingen in de veredeling zien we dat de beste (zeer) vroege rassen in ds-opbrengst even hoog scoren als de middenvroege rassen. Denk aan de LG 31.205 (FAO 200), die in de rassenlijstproeven gemiddeld 22,5 ton droge stof per hectare behaalt. De hoge opbrengsten vertaalden zich in 2019 door in de praktijk.

2. Starcover beperkt droogteschade
Als alternatief voor de wegvallende chemische zaadcoatings ontwikkelde Limagrain in eigen huis de biostimulant Starcover. Deze Starcover-coating stimuleert haarwortelontwikkeling en maakt bodemgebonden mineralen vrij. De maïs blijft langer gezond en vitaal en dat resulteert in een hogere voederwaardeopbrengst.

Maïs met zaadcoating Starcover blijft langer vitaal en gezond door de betere wortelontwikkeling.

3. Wisselend resultaat onderzaai
Vanaf 2019 is het voor telers op zand- en lössgrond verplicht om uiterlijk 1 oktober een vanggewas in te zaaien of te kiezen voor onderzaai. De resultaten van onderzaai zijn sterk afhankelijk van omstandigheden. Een groot aantal maïstelers koos daarom voor het inzaaien van (zeer) vroege maïsrassen, zodat de oogst voor 1 oktober van het land kon. Daarna is er een vanggewas ingezaaid. Dit leverde goede resultaten op.

4. Bodemkwaliteit extra belangrijk
Nu steeds vaker sprake is van weersextremen, is het belangrijk om alle factoren in de teelt te monitoren. De kwaliteit van de bodem is hier een voorbeeld van. Een gezonde bodem met een goede bodemstructuur en genoeg organische stof kan meer water bergen en afvoeren, levert meer nutriënten en houdt de mais langer vitaal en gezond, ook bij extreem weer.

Voorkom structuurbederf in de maïsteelt: voer voorjaarsbewerkingen pas uit als de grond voldoende droog is, zorg voor een vroege maïsoogst met vroege rassen, en pas waar mogelijk vruchtwisseling met gras toe.

Limagrain adviseert voor 2020:
Kies voor de vroege, en in Nederland ontwikkelde, oogstzekere LG 31-maïsrassen met Starcover coating. De rassen zijn optimaal bestand tegen het Nederlandse klimaat en door de coating gaat de maïs nog efficiënter om met vocht en nutriënten. Onze specialisten voorzien je graag van persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze voor 2020.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden