Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Energie

Dieselprijs bereikt recordhoogtes in 2020

8 Januari 2020 - Anne Jan Doorn - 11 reacties

De dieselprijs is sterk gestegen sinds de jaarwisseling. De verwachting voor 2020 is dat prijsrecords worden gebroken. Onder andere de spanningen in het Midden-Oosten zijn hiervoor verantwoordelijk. Wat betekent dit voor de prijs die agrarische ondernemers voor diesel betalen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dieselprijs van LTO Ledenvoordeel piekte 6 januari op een niveau van €111,50 per 100 liter bij afname van 2.200 tot 4.000 liter en inclusief €2 ledenkorting. De prijs van Farmers4All bivakeert op een vergelijkbaar niveau. Niet alleen deze prijzen van diesel van de inkoopcollectieven voor de agrarische sector stegen fors. De prijs van diesel aan de reguliere tankstations bereikte het hoogste niveau in 5 jaar tijd.

Records verbroken
De verwachting is zelfs dat de records die in 2012 zijn gevestigd, dit jaar worden verbroken. Reden hiervoor is onder andere accijnsverhoging met bijna €0,08 cent per liter die per 1 januari is ingegaan. Ook de sterke dollarkoers speelt een belangrijke rol. Immers, hoe sterker de dollar, hoe meer een vat ruwe olie kost.

Toch speelt er meer. De dieselprijzen volgen namelijk de prijs van olie. De prijs van een vat Brent ruwe olie steeg sinds begin december van $60 richting de $70. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er minder olie wordt opgepompt.

Onrust Midden-Oosten
Ook speelt de onrust in het Midden-Oosten, nadat de VS de Iraanse generaal Qassem Soleimani hebben gedood, een belangrijke rol. Het risico is namelijk dat de onrusten de olieproductie in Iran, Irak en Saoedi-Arabië onder druk zetten. Ook speelt angst voor het afsluiten van de straat van Hormuz mee. Via deze zeestraat (grenzend aan Iran) worden dagelijks 17 miljoen vaten olie vervoerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden