Agrifoto

Aangeboden door ASA

Efficiënter middelgebruik door nieuwste techniek

16 Januari 2020

Gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest kunnen een stuk efficiënter toegepast worden. Dat was de boodschap op de derde cursusdag van de Agricultural Sprayer Acadamy. De deelnemers bezochten het bedrijf van Jacob van den Borne.

Op het bedrijf van Van den Borne werd besproken welke diverse technieken er op het bedrijf toegepast worden, en welke technieken er allemaal al geprobeerd zijn. Er werd een heel aardappelseizoen doorlopen, van de grondbewerking tot aan de bewaring. Bij elke stap werd uitgelegd wat er allemaal al mogelijk is met de techniek voor precisielandbouw. 

Percelen goed in beeld
Met percelen die gemiddeld 3 hectare groot zijn en een gemiddelde bewerking van 13% overlap, is Van Den Borne Aardappelen een uitermate interessant bedrijf voor de toepassing van precisielandbouw. Het in kaart brengen van het perceel is daarin de eerste stap. Dit gebeurt met een bodemsensor die de geleidbaarheid van een perceel op verschillende waardes meet. Uit deze bodemscan komen gegevens die worden verwerkt tot een geleidbaarheidskaart van een perceel. Hierop is duidelijk te zien wat de betere en de mindere plekken in een perceel zijn.

De veldspuit van Van Den Borne beschikt over 2 tanken en een schoonwatertank. De tanken zijn allebei voorzien van afzonderlijke leidingen met elk een eigen doppenset. Hierdoor kan er een reguliere bespuiting uitgevoerd worden in combinatie met een tweede precisiebespuiting die onafhankelijk toegediend kan worden. Ook kunnen de leidingen tussen de 2tanken omgewisseld worden, zodat je altijd met de juiste dop de bespuiting kunt uitvoeren.

Registratie belangrijk
Volgens Van Den Borne is het uiterst belangrijk dat je bij alle werkzaamheden duidelijk opschrijft wat er precies is uitgevoerd. Ook bijvoorbeeld opvallende plekken in het gewas legt hij vast. Dit kan natuurlijk nog op papier, maar ook via een teeltregistratiesysteem. Hierdoor kun je later in het seizoen, wanneer er wat opvalt in het gewas, altijd terugzien wat er op die plek allemaal gebeurd is.

Er is een soortgelijk systeem gebouwd op de veldspuit van het bedrijf. Hierop is een camera geïnstalleerd die een foto maakt wanneer er in de cabine op een rode knop gedrukt wordt. Elke volgende keer dat er weer op die plek gereden wordt met de spuit registreert de camera automatisch een nieuwe foto.

Vul- en afspoelplaats
Voor het vullen en afspoelen van de veldspuit is een vul- en afspuitplaats geplaatst op het erf. Hierin wordt het rest- en afspoelwater opgevangen en naar de Phytobac geleid, waar het verwerkt wordt op een milieubewuste manier. De vulplaats voor de veldspuit is met bronwater uitgerust, zodat de juiste pH toegepast kan worden voor bijvoorbeeld een aardappelbespuiting. Naast de vul- en afspoelplaats staat een werkbank ingericht met veiligheidsmaatregelen als handschoenen en schorten. Ook hangt er een masker op perslucht voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen bij het vullen. Veiligheid voor alles.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden