Dierenbescherming

Nieuws Vogelgriep

Al 16 uitbraken vogelgriep in 17 dagen

17 Januari 2020 - Jorine Cosse - 6 reacties

Op oudjaarsavond werd de eerste melding gedaan van een hoog pathogene vogelgriepuitbraak (type H5N8) op een kalkoenenbedrijf in Oost-Polen. Inmiddels zijn we 17 dagen en 16 gemelde uitbraken, verdeeld over 4 landen, verder. De laatste melding is van 15 januari en tevens de eerste melding van een uitbraak in Roemenië.

De Nederlandse pluimveesector maakt zich zorgen. Gisteren vroegen pluimveeorganisaties in een gezamenlijke brief aan landbouwminister Carola Schouten om een ophokplicht. Eerder al werd een tweede reiniging van pluimveevervoersmiddelen verplicht gesteld, maar een ophokplicht vindt Schouten nog niet nodig. Deskundigen houden de situatie nauwlettend in de gaten is het argument. Des al niet te min vindt ze de manier waarop het virus zich verspreid wel zorgelijk. Maandag wordt de situatie opnieuw onder de loep genomen.

De Europese Commissie (EC) schat de ernst van de situatie groter in. Gisteren stemden de Europese lidstaten unaniem in met een voorstel van de Commissie om beschermende maatregelen met betrekking tot de uitbraken door te voeren. Inmiddels zijn er meerdere meldingen van uitbraken geweest in Polen en Hongarije. Slowakije meldde al een uitbraak en nu kan ook Roemenië zich aan dit lijstje toevoegen. In het statement dat de EC vandaag naar buiten bracht, wordt aangegeven dat de 4 genoemde landen zich tot op heden goed aan de maatregelen houden.

Verspreiding over grote afstanden
Het meest opvallende aan de verspreiding van het virus is misschien wel de grote afstanden tussen de bedrijven waar uitbraken gemeld zijn. De EC houdt er nog altijd rekening mee dat het virus verspreid wordt door (trek)vogels. Dit zou de afstanden kunnen verklaren. Toch is er tot op de dag van vandaag maar 1 melding gemaakt van een dode besmette wilde vogel. Dit is opvallend aangezien de incubatietijd maximaal 14 dagen is in groepsverband en we nu al 17 dagen verder zijn sinds de eerste melding. Op een enkele vogel uit het virus zich zelfs sneller.

De kans op verspreiding in Nederland komt al met al sneller dichterbij dan Schouten het laat lijken. Er gaan geruchten rond dat Polen en Duitsland in de aankomende dagen vorst verwachten. Als dat gebeurd is de kans groot dat de (besmette) trekvogels vanuit die gebieden naar ons land trekken als het hier warmer is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
veehouder 17 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885329/al-16-vogelgriepuitbraken-in-17-dagen-tijd]Al 16 vogelgriepuitbraken in 17 dagen tijd [/url]
Heb geen pluimvee doch onze overheid reageert traag en als er iets gebeurt slaat men spoedig door. Dan ontstaat een vorm van paniek voetbal. Regeren is vooruit zien dat is zo vruchtbaar. Pluimvee binnen en wilde varkens nulstand. Twee belangen voor vee houdend Nederland.
dirk 17 Januari 2020
Overheid wil boeren weg hebben en is er dus bij gebaat dat er dierziekten toeslaan , andere redenen kan ik helaas niet bedenken.
schoenmakers 1 17 Januari 2020
te triest voor woorden, maar ik ben bang dat je gelijk hebt
???!!! 17 Januari 2020
Schouten is bang voor alles.

Zal nooit een beslissing (waar dan ook over) durven nemen/wijzigen.

Heeft dat zelf ook erkend: ze kan niet alles en 'vertrouwd' op iets waarvan wetenschappelijk het bestaan niet is vastgesteld.
Fjk 18 Januari 2020
Als er een uitbraak in Nederland komt, wat ik niemand gun, komt die waardeloze minister tegen de boeren weer makkelijk van een stel boeren af. Wat een waardeloze idioot en die maken ze minister.
ing manders 29 Januari 2020
Nederland mist een Echte Vak Minister van Landbouw zoals voorheen wijlen Mr Gerrit Braks.
Die Stelde
Het is Beter een pijnlijke beslissing te Nemen Om een Vogelgriep uitbraak te VOORKOMEN dan de Ellende van Vogelgriep te GENEZEN. ( ook voor de staats kas )
de Nederlandse Boer die lijd onder de stikstof manie moet direct wachten op de vereffening van de bedrijfsschade
Voorteken
Zijn de vorige week gespotte Pestvogels in Nieuwegein
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden