BASF

Aangeboden door BASF

Emissiescan nodig voor behoud middelen

14 Februari 2020

Bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen bestaat altijd het risico op ongewenste emissie naar het oppervlaktewater. Veel van die emissies ontstaan op het erf of door afspoeling van percelen. Reductie van deze emissies is van groot belang voor behoud van een breed middelenpakket.

De winter is het seizoen bij uitstek om de risico’s in uw eigen situatie te onderzoeken. De erfemissiescan en de perceelsemissiescan helpen daarbij. Met de erfemissiescan en de perceelsemissiescan kunnen boeren en tuinders de risico’s van ongewenste emissie van gewasbeschermingsmiddelen van hun erf of percelen naar het oppervlaktewater in kaart brengen.

  • De erfemissiescan kijkt naar de erfsituatie, de methode van vullen en inwendig reinigen van de spuit, het (uitwendig) schoonmaken en stallen van machines en het reinigen van kisten.
  • Bij de perceelsemissiescan wordt vooral gekeken naar de infiltratiecapaciteit, het waterbergend vermogen van de grond en de kans op oppervlakkige afspoeling.

De scans zijn volgens Klaas Jilderda van BASF ontwikkeld om de teler bewust te maken van de emissieroutes waar hij zelf invloed op heeft. Ze werken met eenvoudige vragenlijsten. Na het doorlopen van een lijst, wordt een risico-overzicht gepresenteerd en krijgt de gebruiker praktische maatregelen voorgeschoteld om de risico’s te beperken.

De scans zijn ontwikkeld door het Toolboxteam Water. Jilderda maakt daar voor Nefyto, de koepel van producenten van gewasbeschermingsmiddelen, deel van uit. Andere partners in het Toolboxteam zijn LTO Nederland, de Unie van Waterschappen, Cumela (loonwerkers) en Agrodis (de koepel van gewasbeschermingshandelaren).

Scans geven inzicht in milieuprestaties
Het belang van emissiereductie is groot. De overheid kijkt bij de vaststelling van beleid namelijk steeds meer naar de milieuprestaties van de sector. In recente nota’s wordt al gesproken over ‘nagenoeg geen emissie.’ “Daar ligt dus een grote uitdaging. We zitten nu halverwege de looptijd van de tweede nota duurzame gewasbescherming. Het einddoel is 90% minder normoverschrijdingen in 2023 ten opzichte van 2013.

Voor de normen voor het oppervlaktewater (de ecologienorm) liggen we halverwege (2018) met ongeveer 50% redelijk op koers”, aldus Jilderda. Maar op onttrekkingspunten voor drinkwaterbereiding gelden andere eisen. “Daar moeten nog stappen worden gezet. We mogen dus niet verslappen, maar vaststellen waar we samen nog meer kunnen doen”, aldus Jilderda.

Inspanning leveren om middelen te behouden
Voor alle partners in het Toolboxteam zijn de belangen groot. Jilderda: “De waterschappen hebben dwingende doelstellingen op het gebied van waterkwaliteit. En de gebruikers, handel en industrie zijn gebaat bij behoud van een breed middelenpakket. Als we de doelstelling van 2023 niet halen, dreigt verdere aanscherping van het beleid en gaan we nog meer middelen kwijtraken.” Jilderda moedigt het gebruik van de scans daarom van harte aan. “De erfemissiescan is al ruim 3000 keer ingevuld en bij de nieuwe perceelsemissiescan stond de teller binnen twee weken op 70 keer. Ik hoop dat er nog veel telers zullen volgen.”

De scans zijn te vinden op www.perceelsemissiescan.nl of www.erfemissiescan.nl of via www.toolboxwater.nl . Daar vindt u onder ‘toolbox’ ook een enorme hoeveelheid praktische infobulletins.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden