Shutterstock

Nieuws Stalsystemen

Veehouder in Brabant krijgt uitstel van provincie

17 Februari 2020 - Chanti Oussoren

De Brabantse veehouders krijgen tot 1 januari 2021 uitstel om een vergunning aan te vragen voor een milieuvriendelijke stal. Dit heeft de Provinciale Staten met een grote meerderheid besloten. Hiermee wordt teruggekomen op het eerdere genomen besluit in 2017.

De uiterste datum van het aanvragen van vergunningen was voorheen 1 april 2020, deze is nu verschoven naar 1 januari 2021. De datum waarop de stalsystemen uiterlijk aangepast moeten zijn is verschoven van 1 januari 2022 naar 1 oktober 2022. Hierbij gaat het om het aanpassen van stalsystemen die ouder zijn dan 15 of 20 jaar.

Er geldt een aparte regeling  voor innovatieve stalsystemen die nog niet uitontwikkeld zijn. Voor beslissing tot deelname geldt ook een datumverschuiving naar 1 januari 2021. Van de realisatie datum kan echter worden afgeweken indien de Gedeputeerde Staten dat nodig acht.

Voor- en tegenstanders
De PVV, SGP/CU en Lokaal Brabant pleitte in een amendement naar het terugdraaien naar de oorspronkelijke deadline van 2028. Dit amendement werd verworpen. De meeste partijen vonden uitstel echter wel noodzakelijk. De SP en de PvdD vonden het uitstel niet noodzakelijk en waren daarom tegen in het debat. De VVD was voor het uitstel en wilde zelfs de deadline verschuiven naar het jaar 2024. Dit omdat de deadline van 1 januari alweer bijna in zicht is wanneer het overleg met de betrokken partijen is afgerond.

Nieuw beleid
Volgens Statenlid Wil van Pinxteren heeft het besluit voor uitstel gezorgd voor meer realisme. In het betoog van Lokaal Brabant erkend hij dat de deadline van 1 april voor veehouders een bijna onmogelijke opgave zou zijn. Rick Grashoff (GroenLinks) gaf aan dat uitstel van 9 maanden een tussenvoorstel is. Hij wil binnen 2 maanden in overleg gaan met landbouw- en milieupartners om over een nieuw beleid te praten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden