Shutterstock

Nieuws Vogelgriep

Verlengde ophokplicht voor pluimveehouders

26 Maart 2020 - Jorine Cosse

Terwijl het COVID-19 virus wereldwijd om zich heen grijpt, begint de vogelgriep ook weer stilletjes aan een opmars. Door recente vogelgriep besmettingen in Duitsland ziet minister Carola Schouten zich genoodzaakt de ophokplicht, die op 12 februari van dit jaar is ingesteld, te verlengen.

Na meerdere vogelgriepuitbraken in Duitsland besloot minister Schouten op 12 februari een ophokplicht in te stellen voor Nederlandse pluimveehouders. Na 4 weken, op 6 maart, zou de situatie opnieuw onder de loep genomen worden. Op dat moment beoordeelde de deskundigengroep dierziekten de situatie als minder dreigend dan de 4 weken ervoor.

Nieuwe uitbraken
Een week later, op 13 maart, werd er echter opnieuw melding gedaan van een besmetting in Duitsland. De besmetting werd gedetecteerd op hobbybedrijf in de buurt van het Oost-Duitse Leipzig. Afgelopen zaterdag 21 maart kwam er opnieuw een melding van een besmet bedrijf. Met deze melding komt het virus dichtbij Nederland; de besmetting werd gedetecteerd op een kalkoenenbedrijf in het noorden van Duitsland, in de buurt van de grens met de provincie Groningen.

Doordat deze nieuwe besmettingen niet meegenomen zijn in het advies van de deskundigengroep dierziekten ziet de minister zich genoodzaakt de ophokplicht uit voorzorg te verlengen. Over 4 weken wordt de situatie opnieuw worden beoordeeld. Voor zover bekend zijn Nederlandse pluimveebedrijven nog altijd vrij van besmetting. Ook zijn er nog geen wilde vogels gevonden die het virus bij zich dragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden