Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Bijverdienen als zonne-energieboer

17 April 2020

Duizenden agrarische ondernemers zijn de afgelopen jaren een tweede, maar veel minder arbeidsintensieve, boerenleven gestart: namelijk die van zonne-energieboer.

15 jaar lang 109% rendement
Dat een investering in zonnepanelen erg interessant is, is inmiddels bij veel ondernemers wel bekend. Eerder schreven wij al dat een investering in zonnepanelen gemakkelijk 109% rendement kan opleveren. En dat 15 jaar lang.

Een agrarisch ondernemer met 1.500 m2 dakoppervlak en een eigen verbruik van 100.000 kWh per jaar kan met zonnepanelen 15 jaar lang zo'n €12.000 per jaar bijverdienen.

Boeren met zonnepanelen noemen zichzelf dus terecht zonne-energieboer. Ze wekken duurzame energie op en leveren alle stroom die ze niet zelf gebruiken 'terug' aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen zijn zakelijke keuze
Bijna iedereen vindt duurzaamheid belangrijk, maar uiteindelijk blijft een investering in zonnepanelen vooral een zakelijke beslissing op basis van een rekensom. De meest gestelde vragen zijn: Hoeveel subsidie krijg je? Wat bespaar je op je energierekening en wat krijg je voor de opgewekte stroom die je doorverkoopt? En vanaf welk moment ga je verdienen aan de zon?

Elke situatie is anders
Er zijn handige online tools waarmee je een aardig idee kunt krijgen van jouw situatie. Zoals een Online Calculator van Energy Shift uit Barneveld. Die berekent gratis hoeveel een ondernemer zou kunnen investeren en wat het gaat opleveren.

Maar elk bedrijf is uniek en elke situatie is anders. De factoren die meespelen lopen erg uiteen: van een stevige dakconstructie, tot de hoeveelheid beschikbare dakoppervlakte, de dakhelling, de locatie in Nederland (voor de gemiddelde hoeveelheid zon), hoeveel eigen verbruik een ondernemer heeft, hoe groot de huidige hoofdaansluiting is, of er eventueel verzwaard kan worden, of het voor teruglevering mogelijk is om aangesloten te worden op het net, welke subsidies beschikbaar zijn, of er een financieerder nodig is, of er sprake is van schaduw of sterke vervuiling en of er nog asbest gesaneerd moet worden. Ga zo maar door.

Zonnepanelenspecialist
Daar komt het voordeel van een zonnepanelenspecialist – een zonnepaneleninstallateur met veel kennis en ervaring – om de hoek kijken. "In elke markt kom je prijsvechters tegen," aldus Theo Hartgers, Financieel Directeur van Energy Shift. "Natuurlijk wil je niet teveel betalen, maar als je veel geld investeert in een zonnepaneleninstallatie die 25 jaar mee moet gaan, wil je de zekerheid van een kwalitatieve en veilige installatie. Je primaire bedrijfsprocessen moeten veilig en ongestoord door kunnen gaan. Prijsvechters doen er alles aan om de kosten te drukken. Ze gebruiken bijvoorbeeld dunnere kabels en goedkopere materialen."

Hartgers vervolgt: "Bovendien hebben ze vaak minder kennis en ervaring, waardoor installaties sneller storing veroorzaken bij andere elektrische apparatuur dat aanwezig is op het bedrijf. Een veilige installatie van de hoogste kwaliteit is weliswaar duurder in aanschaf, maar levert ook 25 jaar lang meer energie op. Hierdoor levert een duurdere installatie op de lange termijn dus ook meer rendement op."

Een zonnepanelenspecialist geeft eerlijk advies, doet al het rekenwerk, regelt subsidies, assisteert in het contact met netbeheerders en levert de zonnepanelen en andere materialen van de hoogste kwaliteit. Specialist Energy Shift heeft een voorliefde voor dit soort complexe projecten; grotere installaties waar hoge eisen worden gesteld aan bijvoorbeeld brandveiligheid. In de agrarische sector komen daar dierenwelzijn en 'zware omstandigheden' als stof, zand, vocht en ammoniak bij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden