Eigen foto

Ruwvoertour Week 17

Vers gras bemonsteren werpt licht op eerste snede

24 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders halen deze week de eerste snede gras van het land. Ook enkele deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour hebben al gras gemaaid en anderen staan op het punt te beginnen. De grote vraag is natuurlijk: wat is de kwaliteit van het gras en wat doen de gehalten?

Boerenbusiness gaat vandaag (24 april) op pad om de monsters vers gras bij de 10 deelnemende veehouders aan de Ruwvoertour op te halen. Er worden representatieve monsters genomen op meerdere willekeurige plekken op het perceel om een goed en gemiddeld beeld te krijgen. Dit gaat volgens een standaard protocol, opgesteld door Limagrain.

Vanwege de coronamaatregelen vraagt het ophalen om een extra strakke planning. De deelnemers leggen het verse monster klaar, zodra de medewerker van Boerenbusiness in de buurt is. Vervolgens worden die monsters meegenomen en direct naar een van de drie laboratoria van Limagrain gebracht. Hier worden de voederwaarden van de monsters bepaald.
 

De zakjes met vers gras gaan direct van de telers naar de laboratoria

Trage grasgroei
Om op voorhand iets over de uitslagen te zeggen, is te vroeg. Feit is wel dat het een zeer droog begin van het seizoen is. Alle 10 de deelnemers laten weten dat de percelen wel wat water kunnen gebruiken.

Fred Lugthart is ruwvoerspecialist bij Limagrain in Friesland, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. In zijn gebied valt de 1e snede vergelijkbaar met vorig jaar. “Toen werd ook rond 20 april door de eerste boeren gemaaid en door het gros een week daarna. Dit jaar is de grasgroei vrij traag, er is niet zoals normaal een groeispurt geweest vanwege beperkt vocht en gebrek aan regen na de bemesting. Dit zal zich in combinatie met het zonnige weer vertalen in  suikerrijk gras, met wat gemiddeld eiwit, maar wel een goede kwaliteit eiwit, gezien het stabiele droge weer, wat meer bestendigheid oplevert."

Het valt Limagrain ook op dat de percelen niet mooi gelijkmatig zijn dit jaar. "De gras-stand in de percelen is erg ongelijk. Er zijn weinig percelen met een mooi strakke groene mat, ook in de polder zie je veel open plekjes vanwege een na-effect van nattigheid of door muizenschade. Een aandachtspunt bij maaien is trouwens wel dat bij percelen na half maart bemest relatief veel mestresten met het gras mee groeien, omdat die niet weggeregend zijn. Dat is een extra reden om wat hoger te maaien en eventueel een inkuilmiddel te gebruiken, om boterzuurvorming te minimaliseren", aldus Lugthart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden