Agrocentrum

Aangeboden door AgroCentrum

Vitalosol Gold, de bladmeststof die meer doet!

16 Juni 2020

Vitalosol Gold is een bladmeststof die primair voorziet in de plantbehoefte aan zwavel (S) koper (Cu) en mangaan (Mn). Maar deze elementen bieden óók plantversterkende effecten. Vitalosol Gold verhoogt de vitaliteit en de weerbaarheid van de plant en vermindert zo de afhankelijkheid van gewasbescherming. Proeven tonen duidelijke effecten.

De 'gereedschapskist met teeltmaatregelen' van een akkerbouwer of vollegrondsgroenteteler is de laatste jaren steeds leger geworden. In de strijd tegen schimmel- en bacterieziekten wordt het belang van een weerbaar gewas daarom steeds groter. Vitalosol Gold kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Want als een plant voldoende zwavel, koper en mangaan opneemt, wordt niet alleen de voedingsbehoefte vervuld, maar neemt ook het weerstandsvermogen toe.

Tekorten in grondmonsters
In grondmonsters wordt steeds vaker een tekort aan zwavel (S) geconstateerd. Zwavel is als voedingselement belangrijk bij de aanmaak van eiwit en zorgt ook voor een goede werking van stikstof in de plant. Zwavel vormt ook zwavelzuur. Dat werkt antibacterieel en heeft een toxisch effect op schimmels. Mangaan zorgt voor vitaal blad en is belangrijk bij de fotosynthese. Kopergebrek leidt tot slechte groei, gedrongen planten en verminderde vorming van eiwitten of zetmeel. Koper (Cu) en mangaan (Mn) zijn beide ook belangrijk bij de wondheling.

Zodra een gewas is beschadigd door hagel of slagregens, dragen deze elementen bij aan een vlot herstel waardoor invalspoorten voor ziekten of insecten worden beperkt. Maar zowel koper als mangaan hebben, mits juist geformuleerd, ook een fytotoxisch effect bij contact met sommige schimmelsporen. Met koperoxychloride en mangaancarbonaat biedt Vitalosol die effectieve formulering; de zwavel is in Vitalosol Gold in zuivere vorm aanwezig.

Effect aantoonbaar in praktijk en onderzoek
AgroCentrum heeft Vitalosol Gold de afgelopen jaren in diverse gewassen toegepast en er aansprekende resultaten mee geboekt.

  • Wintertarwe bleef langer gezond en roestsporulaties vielen tijdelijk stil.
  • In suikerbieten werd Vitalosol Gold toegepast op de plek van de (geplande) vierde bladschimmelbespuiting. Zowel de opbrengst (+5%) als de kilo's suiker per hectare stegen.
  • In winterprei werd Vitalosol Gold in combinatie met Aminosol afwisselend gespoten met een fungicidenschema; deze aanpak gaf een beter effect op phytophthora en roest dan een traditioneel schema met uitsluitend fungicidebespuitingen.
  • Ook in onder andere aardappelen, graszaad, Chinese kool, courgette, knolselderij, prei en peen is geconstateerd dat de vatbaarheid voor schimmels verminderde.

Alle hiervoor genoemde effecten traden op bij toepassing op een gezond gewas zonder gebrek verschijnselen. AgroCentrum wil Vitalosol Gold nadrukkelijk niet positioneren als gewasbeschermingsmiddel. Het is een bladmeststof die bij toepassing op een gezond gewas zorgt voor een verbeterde weerstand tegen de aantasting van ziekten, stress of de gevolgen van gewasschade. Het is die verhoogde weerstand die de gangbare gewasbescherming kan ondersteunen en in specifieke gevallen kan vervangen.

Klik hier voor meer informatie over Vitalosol Gold.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden