Shutterstock

Boerenbusiness Agribusiness

Risico's in agribusiness opnieuw definiëren

24 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De huidige coronacrisis heeft de afgelopen periode voor veel beweging gezorgd in de agrarische ketens. Neem alleen als voorbeeld al het wegvallen van de vraag naar fritesaardappelen, de melkprijzen die onder druk staan en de uitdagingen waarmee de vleesverwerkers mee te maken hebben.

De Nederlandse agribusiness zag zich van het een op het andere moment met een compleet andere markt worden geconfronteerd en moest daar - soms in ongekende proporties - op reageren. De verhoudingen tussen de partijen in de keten zijn en worden danig op de proef gesteld.

Hoe extreem de huidige crisis ook is, in de agribusiness is het besef doorgedrongen dat de risico's in de productie, handel, verwerking en export opnieuw moeten worden gedefinieerd. Productierisico, prijsrisico en financieel risico zijn de basisrisico's. Ketenrisico heeft zich de afgelopen maanden duidelijk gemanifesteerd en is nu vast onderdeel geworden in het risicomanagement.

Bij uitzonderlijke gebeurtenissen met een extreem risico, zoals de coronacrisis, zijn ketens op elkaar aangewezen. Zeker wanneer uitwijkmogelijkheden naar andere afnemers en landen worden afgesloten. Bij de besluiten die agribusiness dan moet nemen, is betrouwbare marktinformatie en up-to-date prijsdata cruciaal. Met de juiste data kunnen de partijen in de keten gefundeerde beslissingen nemen.

Boerenbusiness heeft de agrarische markt in haar genen zitten. Al jaren verzamelen wij marktdata en analyseren onze experts de ontwikkeling van de prijzen en de trends op de agrarische markten. Deze inzichten delen we met onze partners in de agribusiness. Wilt u ook de laatste prijzen en noteringen, marktanalyses en het laatste financieel-economisch nieuws uit de agrarische sector ontvangen? Neem dan een abonnement op Boerenbusiness Agribusiness. Altijd up-to-date en need to know.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Boerenbusiness Onderzoek

Wat vind jij van Boerenbusiness?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden