Cowmanager

Aangeboden door Cowmanager

Innovaties dragen bij aan rendement melkveehouder

7 Juli 2020

De groeiende omvang van melkveebedrijven maakt het steeds lastiger om de aandacht per koe te behouden. Het innovatieve monitoringssysteem van CowManager zorgt voor rust en controle, dankzij de unieke combinatie van de oortemperatuur en het gedrag van de koe. 'Door continu te vernieuwen, willen we veehouders optimaal ondersteunen.'

CowManager houdt de veestapel van ondernemers 24/7 in de gaten. Daarmee mis je als ondernemer niets meer, wat het welzijn van de koe én de productie ten goede komen. "Wat ons systeem zo innovatief maakt? Wij zitten in het oor van de koe en waren daar de eerste mee." Aan het woord is Koen van Meurs, hoofd Research & Product Development bij CowManager.

Complete gedrag
"Door de oortemperatuur te meten, krijg je heel goed inzicht in hoe de koe zich voelt. Daarnaast breng je op deze manier de beweging van de kop, en daarmee het gedrag van de koe, nauwkeurig in kaart. Een dier dat gezondheidsproblemen heeft, laat dat in zijn gedrag zien, maar ook in zijn oortemperatuur. Door dit te combineren in de module gezondheid zien we tot wel 2 dagen eerder dat er iets met de koe aan de hand is. Dat maakt tijdig ingrijpen mogelijk en beperkt de vervolgschade."

Bij gedrag zijn vreten, herkauwen, rust en activiteit belangrijke indicatoren. Het systeem maakt een melding als het gedrag afwijkt van wat een koe normaal doet. "Bij de module voeding koppelen we het gedrag van de koe aan groepen koeien. Daarmee duiken we onder meer dieper in de transitieperiode, waardoor je als veehouder heel goed kan analyseren hoe je koeien zich gedragen tijdens deze belangrijke periode. De juiste zorg in de transitieperiode zorgt voor een goede start van de lactatie."

Met de module vruchtbaarheid kan CowManager heel accuraat vertellen wanneer een koe tochtig is en hoever zij daarin is. "Je kunt als veehouder zo heel precies het inseminatietijdstip kiezen", vertelt Van Meurs. "Daarnaast combineren wij in de module vruchtbaarheid data uit onze sensors met data van andere managementsystemen. Daardoor zijn bijvoorbeeld dieren met verstoorde cyclussen of verwerpers sneller op te sporen. Dat draagt bij aan een veestapel met gemiddeld een laag aantal dagen in lactatie en een korte tussenkalftijd."

Datastromen combineren
CowManager heeft koppelingen gerealiseerd met managementsystemen over de hele wereld, zodat boeren informatie maar op één plek hoeven in te voeren. "Door 2 datastromen te combineren, komt er bovendien extra informatie beschikbaar bij de CowManager-alerts bijvoorbeeld afkalfdatum of inseminatiemoment. Dat maakt een snellere diagnose mogelijk."

De samenwerking met externe partijen wil CowManager verder intensiveren. Van Meurs legt uit waarom: "Veehouders hebben bijvoorbeeld weinig tijd om dagelijks een lijstje met tochtige koeien over te typen in hun selectiepoort. Door met leveranciers van selectiepoorten samen te werken, kunnen we automatisch attentiedieren richting selectiepoorten sturen. Zonder tussenkomst van de boer worden deze koeien na het melken apart gezet."

Innovaties van ons system realiseren we ook vaak naar aanleiding van vragen uit de markt. "Wij nemen input van onze klanten heel serieus. Met betrekking op het aansturen van de selectiepoorten hebben we op verzoek van klanten uitgebreide filtermogelijkheden gemaakt zoals de mogelijkheid om specifieke zieke en tochtige koeien uit te selecteren. Door letterlijk samen te werken met veehouders kunnen we blijven innoveren en producten ontwikkelen die aanslaan."

Plug and play
Gemak en de laagdrempeligheid staan daarbij voorop. De sensor is eenvoudig, snel en veilig aan te brengen. Wanneer een koe het bedrijf verlaat, is de sensor weer gemakkelijk uit te halen en op een andere koe toe te passen. Alles moet werken volgens het principe plug and play, zonder omslachtige installatie. "Kabels trekken in de stal is niet nodig", vertelt Van Meurs. "Ons systeem draait op de al aanwezige computer. Ook de kosten voor randapparatuur zijn laag."

CowManager is makkelijk op te schalen en eenvoudig in onderhoud. Updates zijn gratis en worden automatisch uitgevoerd. "Al onze hardware, inclusief sensors, kunnen vanaf afstand van updates voorzien worden. Veehouders hoeven hier niets voor te doen. Daarnaast updaten wij elke 2 weken onze webapplicatie en mobiele app, waarbij we de wensen van klanten vertalen naar verbeteringen in onze software. Ook dit is kosteloos en klanten hoeven er niets voor te doen." 

Familiebedrijf
Innovatie zit in de genen bij CowManager. Van Meurs heeft de ontwikkeling van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. Tien jaar geleden werkte hij met 10 collega's aan de ontwikkeling van een innovatief monitoringssysteem. Een systeem dat inmiddels wereldwijd wordt toegepast. Daarmee is het personeelsbestand gegroeid naar 50 medewerkers op het bedrijf in Harmelen. "Maar we zijn nog steeds een familiebedrijf", vertelt Van Meurs.

Rechtstreeks achter het kantoor staat een melkveebedrijf. "Dit is tevens één van de stallen waar wij al onze innovaties uitvoerig testen. We laten niets aan het toeval over. Het voordeel bij de ontwikkeling van die innovaties is dat veel collega's hun wortels in de agrarische sector hebben en snappen welke behoeften een boer heeft."

Meer data en verbanden
Op termijn verwacht CowManager nog meer te kunnen meten van de koe zelf. "Met slimme algoritmes is het mogelijk dit op een overzichtelijke manier te tonen aan klanten. We hebben nu al een enorme database met data van de koe en geloven dat we daar nog meer verbanden uit kunnen halen. Daarbij gaat het niet om de hoeveelheid data, maar om de juiste informatie eruit te destilleren. Door die informatie overzichtelijk te presenteren, kunnen we veehouders nog beter ondersteunen en bijdragen hun rendement."

In december werd CowManager verkozen tot winnaar van de Agribusiness Award 2019. De jury sprak van een 'bijzonder product dat complexe data effectief benut.'

Ga voor meer informatie naar http://www.cowmanager.com of volg CowManager op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met onze dealer AgroVision.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden