Shutterstock

Achtergrond Onderzoek WUR

Nederlandse boerderij is drieënhalf miljoen waard

24 December 2020 - 15 reacties

Door schaalvergroting en waardestijging van duurzame productiemiddelen nam het gemiddelde vermogen op een agrarisch bedrijf toe van €1,5 miljoen in 2001 tot €3,5 miljoen in 2018. Dat meldt Wageningen Economic Research in een onderzoek over duurzame agrofinanciering, in opdracht van het ministerie van LNV.

Tegelijkertijd steeg ook het totaal aan bankleningen in de landbouwsector van €18 miljard in 2001 tot €33 miljard in 2018. Door de lage rentestand zijn de financieringslasten in de afgelopen jaren desondanks gedaald. In 2014 bedroegen de financieringslasten gemiddeld €30.000 per bedrijf, in 2018 was dat gedaald naar €22.000.

Waardestijging grond en fosfaatrechten
De melkveehouderij kende in 2018 een sterke toename van de waarde van de bezittingen, door de invoering van de fosfaatrechten. Gemiddeld steeg de waarde van immateriële activa op melkveebedrijven met meer dan €1 miljoen euro tussen 2017 en 2018. De balanswaarde was in 2018 ruim €4,5 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft grond. De balanswaarde is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2001. Het areaal in eigendom steeg van gemiddeld 26 hectare in 2001 naar 40 hectare in 2018. Het areaal grond in gebruik bedroeg in 2018 gemiddeld 57 hectare.

Ook in de akkerbouw is de balanswaarde fors toegenomen, met name als gevolg van de waardestijging van grond. In 2018 werd de grond bijna €130.000 hoger gewaardeerd dan in 2017. Grond maakt 70% uit van de totale waarde van een akkerbouwbedrijf. In 2018 was de gemiddelde balanswaarde €4,4 miljoen. De bedrijfsomvang van akkerbouwbedrijven steeg van gemiddeld 51 hectare in 2001 tot 63 hectare cultuurgrond in 2018, en het kadastrale areaal in eigendom van 27 hectare naar 47 hectare.

Financieringssteun
Transitie naar duurzame landbouw zal aanpassingen vergen die het rendement zullen drukken, concluderen de onderzoekers. Hierbij kan een 'dip in de kasstroom' van het bedrijf ontstaan ondanks een sterke eigen vermogenspositie. Om te voorkomen dat dit een belemmering wordt voor ondernemers kan een financiële publieke ondersteuning door de overheid overwogen worden, wil zij 'de grote groep' van boeren en tuinders in beweging krijgen om aanzienlijke verduurzamingsstappen te gaan zetten. Temeer daar de financiering van omschakeling in de landbouw door banken vaak nog als onzeker/risicovol wordt gezien. Daarom heeft het ministerie van LNV de Omschakelingsregeling duurzame landbouw in het leven geroepen, dat bestaat uit een borgstellingsfonds en een overbruggingskrediet.

Tweede Kamerleden waaronder Roelof Bisschop van de SGP hebben minister Schouten gevraagd de financieringsmogelijkheden en onmogelijkheden in de agrarische sector te onderzoeken. Schouten schrijft in de begeleidende Kamerbrief bij het onderzoek naar duurzame agrofinanciering dat de financieringsmogelijkheden in vergelijking met het buitenland goed zijn, uitgezonderd financiering bij bedrijfsovername.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Thomas 24 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10890480/nederlandse-boerderij-is-drieenhalf-miljoen-waard]Nederlandse boerderij is drieënhalf miljoen waard [/url]
En gaan we dan in 2021 weer naar 1.5 milj.
24 December 2020
Je kunt beter in grond investeren, wanneer je het geld in stallen en stalinrichting investeerd krijg je erbij verkoop nooit meer uit.
Thomas 24 December 2020
Is nog beter om je bedrijf nu in zijn geheel te verkopen, kan je over 1.5 jaar vlot, voor de helft van de poen een veel groter en mooiere boerderij terug kopen.
Abonnee
Zuidwesten 24 December 2020
Dat is al meer verkondigd, ken boeren die verkocht hebben. Echter niet meer teruggekocht, paar jaar later was de grond toch duurder en het geld verdampt.
Twan 24 December 2020
Zuidwesten schreef:
Dat is al meer verkondigd, ken boeren die verkocht hebben. Echter niet meer teruggekocht, paar jaar later was de grond toch duurder en het geld verdampt.
De grond kun je in zo'n geval het beste aan houden.
Twan 24 December 2020
schreef:
Je kunt beter in grond investeren, wanneer je het geld in stallen en stalinrichting investeerd krijg je erbij verkoop nooit meer uit.
Investeren in gebouwen of stalinrichting om de verkoopwaarde op te krikken is het domste wat je kunt doen. De koper gebruikt toch altijd het excuus dat hij liever voor een ander systeem had gekozen. En dat hij het huidige eruit gaat slopen. Beleggen in grond is dan beter, dat kun je na beëindiging ook nog makkelijker aanhouden.
Abonnee
captain gone 24 December 2020
grond verkopen betekend dat 1 generatie rijk kan leven en dan is het op en het familie bedrijf foetsie.
Kees 24 December 2020
captain gone schreef:
grond verkopen betekend dat 1 generatie rijk kan leven en dan is het op en het familie bedrijf foetsie.
Als er geen opvolger is dan is verkopen op den duur wel een optie
Thomas 24 December 2020
@zuidwesten
Dat kan ook enkele jaren andersom plaatsvinden, maar willen we niet aan denken.
Jan 25 December 2020
@thomas, hier in de regio zijn een aantal varkenshouders die hun locatie verhuren. Vaak vlak voor er slechte jaren aan komen. In de meeste gevallen een jonge startende ondernemer voor een periode van een jaar of 5.

Abonnee
Narcos 25 December 2020
schreef:
Ach als er geen stoppers zijn kan de rest niet uitbreiden.
Onderverhuur van pachtgrond,, dat is dood in de pot.
Abonnee
groninger 25 December 2020
Thomas schreef:
Is nog beter om je bedrijf nu in zijn geheel te verkopen, kan je over 1.5 jaar vlot, voor de helft van de poen een veel groter en mooiere boerderij terug kopen.
gaat dat ook nog op nu de centrale banken geld bijdrukken als nooit tevoren?
25 December 2020
Zo kunstmatig als de 'agrarische' economie dat krijgt de ECB toch niet voor elkaar.
Boeren zijn de laatste 20 jaar steeds verder afgeslankt in hun bedrijfsvoering en efficiënter gaan produceren. Je merkt als bijvoorbeeld als varkenshouder dat de rest van de varkenssector er alles aan doet om alles bij het oude te laten en zelfs nog liever meer marge en omzet probeert te halen bij varkenshouders.

De laatste 20 jaar is vaak genoeg gezegd dat er iets moet veranderen willen we de concurrentie aan kunnen met het buitenland. Het enige wat toeleveranciers en afnemers gedaan hebben is het in de been houden van varkensbedrijven met behulp van verliesfinancieringen om op deze manier zoveel mogelijk volume te behouden, en winst te maken.
Dit heeft de klassieke varkenscyclus omzeep geholpen, dat was altijd de kracht van de varkenssector, survival of the fittest. Als correctie op het uitblijven van de varkenscyclus komt een opkoopregeling en wellicht extern salderen.

Ipv het sterker maken van de Nederlandse varkenssector zijn onze ketenpartners de laatste jaren voornamelijk bezig geweest de winst die ze gemaakt hebben bij de Nederlandse boer in het buitenland te investeren om daar de varkensproductie aan te zwengelen. Door met kennis, vakmanschap en geld bij elkaar geharkt bij Nederlandse varkenshouders, hebben onze buitenlandse concurrenten flinke stappen gemaakt en doen dat nog steeds.
(voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland en download het onderzoeksrapport)

Onze volgegeten kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers hebben ons leeggegeten. Nu we zo hongerig zijn dat een opkoopregeling uitkomst biedt voor een aantal bedrijven zodat ze niet met een strop om hun nek het bedrijf hoeven voort te zetten, komen onze belangenbehartigers veelal gesponsord door de kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers in actie tegen opkoopregelingen, hebben ze de afgelopen 20 jaar zitten slapen?
Thomas 25 December 2020
We hebben in ons land anders nergens grotere luchtbellen zitten op dit moment dan in vastgoed, zeker ook t.o.v. 't buitenland. In Belgie en Duitsland waar de luchtbellen een stuk kleiner zijn, is zelfs de grondprijs al weer een tijdje bezig met zakken. Let wel, de inkomsten staan zowel bij vooral boeren als vele burgers behoorlijk onder druk.
Zzw 28 December 2020
Het gaat op plaatsen inmiddels erg hard, ondanks laag aanbod. Dalende prijzen en dunne handel is killing. Stoppers hebben uit verleden geleerd geen aanbod te geven......totdat.......
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox