Shutterstock

Nieuws Beurs

Beursgangen nemen toe, ook Deliveroo zet de stap

18 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Het aantal beursgangen neemt toe. Zo werd recent bekend dat Deliveroo een beursgang overweegt en Coolblue denkt er ook over na de stap te nemen. Vooral de Amsterdamse beurs kan een positief jaar verwachten. Dat zeggen Paul Huysmans en Maarten Blomme van ABN Amro in de De Telegraaf.

Volgens de Britse nieuwszender Sky kondigt maaltijdbezorger Deliveroo komende maand een gang naar de beurs in Londen aan. Mocht de partij deze stap inderdaad zetten, dan betreft het naar verwachting een van de grootste Britse beursgangen in jaren. Dit omdat het dan meteen een van de meest waardevolle bedrijven van het Verenigd Koninkrijk wordt, met een mogelijke marktwaarde van omgerekend €8,6 miljard.

Daarbij overweegt investeringsmaatschappij HAL om webwinkel Coolblue naar de beurs te brengen. Maar, waar Deliveroo kiest voor de Londense beurs, kiest HAL voor de beurs in Amsterdam. Volgens Huysmans en Blomme van ABN Amro is dit geen vreemde beweging, zo leggen zij uit in De Telegraaf.

Neemt Amsterdam de rol van Londen over?
Volgens Huysman wordt op de markten momenteel op een hoog niveau gehandeld, terwijl de 'VIX-index' - dé graadmeter voor volatiliteit - op een relatief laag niveau staat. Daarbij is op het moment veel geld in de markt, noteert de rente op een laag niveau en is er perspectief voor wat betreft een oplossing voor de coronacrisis. Kortom: dit een ultiem scenario voor bedrijven die een beursgang overwegen. Ondertussen is ruim €3 miljard opgehaald met de verkoop van aandelen via de beurs. De Telegraaf meldt dat dit voor het laatst gebeurde in 2014 en 2015.

Tevens valt op dat steeds meer internationale bedrijven zich op de beurs in Amsterdam melden. Huysmans en Blomme stellen dat dit gedeeltelijk komt doordat Nederland een kleine thuismarkt heeft. "Er waren altijd al veel internationale beleggers." Dat dit nu sterk toeneemt, komt ook door de brexit. "Voorheen was Londen de standaard voor de bedrijven die een notering in Europa zochten, maar alle onzekerheid op de financiële markten zorgt nu voor deze verschuiving richting Amsterdam."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden