Countus

Aangeboden door Countus

Is jouw onderneming toekomstproof?

24 Februari 2021

De ontwikkelingen in de agrarische sector gaan de laatste jaren erg hard. Het lijkt wel of agrarische ondernemers versneld voor nieuwe keuzes komen te staan om hun bedrijven toekomstproof te houden. 

Daarom heeft Countus een aantal webinars verzorgd met als onderwerp 'Routeplanning 2030'. Binnen alle ontwikkelingen die er spelen, is er een rode draad zichtbaar: de omslag naar duurzaam produceren, liquiditeit en kasstroom en samenwerken en bedrijfsoverdracht. Wat betekent dat voor jou als agrariër?

Zembla
De boodschap die Countus aan zijn relaties moet vertellen, is niet altijd populair. Toch mag je als ondernemer een eerlijk advies van onze specialisten verwachten, rekening houdend met heden en toekomst. Banken hebben eenzelfde uitdaging. In een uitzending van Zembla op 28 januari werd de kritische vraag gesteld of de Rabobank ook onderdeel is van het duurzaamheidsprobleem. De reactie van de bank was eerlijk: ook de banken in Nederland zijn onderdeel geweest van het economische systeem dat na de Tweede Wereldoorlog is uitgerold.

Een systeem dat met de inzichten van toen, het beste leek. Veel en goedkoop voedsel telen op een efficiënte manier betekent dat is ingezet op, groot, veel en massaproductie. Het gevolg? De vraag en aanbod en biodiversiteit is uit evenwicht geraakt. Het is duidelijk dat deze manier van produceren de grenzen heeft bereikt.

Medeverantwoordelijk
Net als de banken, hebben ook accountants en adviesorganisaties in dezelfde trein meegereden. Ook zij zijn onderdeel geweest van het systeem dat na de oorlog is ingezet. Hoe ga je nu je eigen relaties vertellen dat de grenzen van dit systeem zijn bereikt? En dat de productiemethode moet worden aangepast? Maatregelen die genomen moeten worden, kosten veel geld en zet de kasstroom van agrarische bedrijven meer onder druk. Geen populaire boodschap om uit te dragen…

Behaald succes met een nieuw opkomend dilemma
Maar we moeten ook niet denken dat het beleid uit het verleden niets heeft opgebracht en uiteindelijk tot niets heeft geleid. Integendeel, je kunt vaststellen dat de Nederlandse agrarische sector zich met het produceren van agrarische producten heeft ontwikkeld tot de top van de wereld. De Nederlandse land- en tuinbouw is voor de nationale handelsbalans een hele belangrijke sector geworden.

Ten opzichte van veel andere landen heeft de Nederlandse agrarische sector een ruime voorsprong als het gaat om productie, kennis en ontwikkeling. Deze positie is met name ontstaan door het ondernemerschap van onze eigen agrariërs. Bij het inzetten van het oude beleid had niemand ooit gedacht dat de voedselproductie in Nederland zo'n groot succes zou worden binnen de wereldeconomie.

Denk aan pootgoed, bloembollen, de uiensector maar ook de melk-, vlees- en groentesector in de glastuinbouw. Je komt deze producten overal in de wereld tegen en ze worden geprezen om hun kwaliteit. Juist deze gedachte biedt veel kansen voor de toekomst.

Agrarische sector dé oplossing!
De grenzen van het oude beleid zijn bereikt en er zal nieuw beleid moeten worden ingezet als het gaat om de duurzaamheidstransitie. Hiervoor moeten we opnieuw een beroep doen op de ondernemerskracht van onze eigen agrarische ondernemers. Met de voorsprong uit het verleden, zal ook deze transitie een succes worden.

Het nieuwe duurzaamheidsvraagstuk waar de Nederlandse land- en tuinbouw voor staat, wordt straks opnieuw ingevuld met de nodige technologische ontwikkelingen, kennis en onderzoek. Wat is de oplossing voor het stikstofprobleem en de vastlegging van CO2? Dat hebben de Nederlandse agrarische ondernemers zelf in handen. Zij hebben de grond en kennis die nodig zijn en kunnen met de gewassen die zij telen en de daarbij horende productiemethode, een hele belangrijke rol spelen bij de oplossing van het probleem.

Besef als agrariër dat je de oplossing bent, niet het probleem! Blijf vooral in jezelf geloven. Huil niet mee met de wolven in het bos en blijf niet hangen in het verleden. Vertrouw in jezelf en de sector. Uitdaging geeft ook kansen.

Meer weten?
Wil je meer weten over toekomstproof ondernemen of over onze webinars Routeplanning 2030? Neem contact op met Ruthger Steenbeek.

Webinars terugkijken
Heb je onze webinars gemist of wil je ze nog eens terugkijken? 
Webinar melkveehouderij
Webinar intensieve veehouderij
Webinar akkerbouw

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden