Energy Shift zet een volgende stap richting een nog duurzamere en goedkopere toekomst. Door middel van een accu op het erf bewaart de agrariër de opgewekte energie voor momenten dat hij dat nodig heeft. Dat betekent: geen inkoop meer van dure energie.
Zonnepanelen hebben zich de afgelopen jaren bewezen als een rendabele, duurzame investering. Hoe kan het ook anders? Veel agrarische bedrijven hebben genoeg dakoppervlak om voldoende zonne-energie op te wekken voor eigen gebruik. Om nog slimmer gebruik te maken van de opgewekte energie, doet Energy Shift al jaren onderzoek naar de opslag van energie door middel van accu's.
Geen dure energie meer
Agrariërs hebben soms behoorlijke pieken in hun stroomverbruik. Deze lopen niet altijd gelijk aan de momenten waarop de zon het hardst schijnt. Accu's zijn hét middel om de pieken in de duurzame energieopbrengst op te vangen en te bewaren voor de piekmomenten in stroomverbruik. Nu wordt deze opgewekte energie terug geleverd aan het net. Dat terwijl het interessanter is deze energie te kunnen bewaren voor eigen gebruik. Met een accu op het erf hoeft 's nachts (en op minder zonnige dagen), geen dure energie meer ingekocht te worden.
Nog hoger rendement
Een accu op het erf is dé rendabele investering van de toekomst. Door de mogelijkheid te hebben de zelf opgewekte energie op te slaan, behaal je een nóg hoger rendement van de investering in zonnepanelen. Dat is fijn voor het milieu en de portemonnee. De ontwikkeling van accu's gaat erg hard. De nieuwe generatie accu's zijn 100% veilig en gaan al 20 jaar mee zonder dat zij capaciteit verliezen. Energy Shift heeft al de eerste stappen gezet in het toepassen van accu's bij boerenbedrijven in Nederland.
Opslag in het elektriciteitsnet kost geld
Agrariërs met zonnepanelen zijn onder te verdelen in grootverbruikers (vanaf 3x80A, die gebruik maken van een SDE++ subsidie) en kleinverbruikers (t/m 3x80A die gebruik maken van de salderingsregeling). Vanaf 1 januari 2023 bouwt de overheid de salderingsregeling af. Dat betekent dat de stroom die kleinverbruikers tijdens de piekmomenten op zonnige dagen terug leveren aan het net, minder waard wordt dan de energie die bij tekort moet worden ingekocht. Dit geldt nu al voor grootgebruikers. Over de stroom die een grootverbruiker inkoopt, betaalt hij energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en transportkosten. Dat is zonde, vooral ook omdat een grootverbruiker meer dan voldoende duurzame energie opwekt.
Het energienet is te vol
Een ander punt dat meeweegt om accu's op het erf zetten, is dat het energienet de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland is volgeraakt. Netbeheerders investeren wel in het uitbreiden van de net-capaciteit, maar op dit moment krijgen steeds meer agrarische bedrijven bij hun aanvraag voor subsidie te maken met een negatieve transportindicatie. Als een zonnepaneleninstallatie niet kan worden aangesloten op het net omdat deze al 'vol' is, betekent dit vaak een streep door het hele plan om te investeren in zonnepanelen. Dat moet en kan anders!
Blijf op de hoogte
Energy Shift is voortdurend op zoek naar nieuwe verdienmodellen op basis van duurzame technieken. Nu doet dit bedrijf al ervaring op naar alles wat bij de installatie van accu's komt kijken: veiligheid, rendement, batterijmanagement-software, energiemanagement-systeem, balancering, smart grid-technieken, enzovoort. Heeft u meer interesse in dit onderwerp? Kijk dan eens op de website van Energy Shift en laat je gegevens achter om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag.