Shutterstock

Inside Granen en grondstof

Sojahonger China nog niet gestild

20 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

China heeft afgelopen maart fors minder soja uit Brazilië geïmporteerd en veel meer uit de VS. Dat blijkt uit vandaag (dinsdag 20 april) gepubliceerde gegevens van de Chinese douane. Regen in Brazilië heeft de oogst en daarmee de export van soja flink vertraagd. Chinezen hebben daarom veel meer soja uit de VS gehaald. De import van Amerikaans soja is meer dan verdrievoudigd ten opzichte van maart 2020.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

's Werelds grootste importeur van soja importeerde in maart 315.334 ton soja uit Brazilië. Dat is 85% minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen 2,1 miljoen ton werd geïmporteerd. China importeerde 7,18 miljoen ton soja uit de VS. Vorig jaar was dat in maart 1,71 miljoen ton. De totale Chinese soja-import komt uit op 7,77 miljoen ton, 82% meer dan vorig jaar.

Houdt de vraag aan?
Bij verschillende analisten heerst de nodige onzekerheid of de grote Chinese vraag naar soja standhoudt. Het verbruik van soja is sterk afhankelijk van een snel herstel van de varkensstapel. Recente berichten over een reductie van 20% van de fokzeugen in Noord-China als gevolg van de Afrikaanse varkenspest trekken het herstel van de varkensstapel in twijfel. Ook het toegenomen gebruik van tarwe in het veevoer is ongunstig voor soja.

Dat neemt niet weg dat de Brazilianen zich zorgen maken over de gevolgen van de grote vraag naar en hoge prijzen van onder andere soja. Het land gokte op een prijsdaling van maïs en soja later in het seizoen. Dat lijkt echter niet te gebeuren. Het Braziliaanse ministerie van landbouw maakte daarom gisteren (maandag 19 april) bekend dat er tot het einde van dit jaar geen importheffingen zijn op maïs en soja. De overheid neemt deze maatregel om de stijgende inflatie, die wordt aangejaagd door hoge grondstofprijzen, te remmen.

"De internationale grondstofprijzen zitten in de lift", zegt het Braziliaanse ministerie in een reactie tegen Reuters. "De binnenlandse prijzen blijven stijgen door een grote buitenlandse vraag en een daling van de lokale munt de reaal ten opzichte van de dollar". Volgens verschillende experts zullen vooral de soja- en maïstelers uit de VS van deze maatregel profiteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden