Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Accu op het erf? Hoe sneller, hoe beter

23 April 2021

Een ruime meerderheid van de Nederlandse agrariërs kan niet wachten om een accu op het erf te plaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Energy Shift naar de visie van de agrariër over winstgevend verduurzamen. Doormiddel van een accu op het erf bewaart de agrariër de opgewekte energie voor momenten dat hij dat nodig heeft. Dat betekent: geen inkoop meer van dure energie.

Nederland moet verduurzamen en heeft daarvoor de agrariër hard nodig. Energy Shift gelooft dat onze agrariërs de oplossing zijn voor onze klimaatproblemen. Om de visie van agrariërs over winstgevend verduurzamen te peilen, heeft de zonnepanelenspecialist onderzoek gedaan onder deze doelgroep over dit onderwerp. Uit dit onderzoek blijkt dat verduurzaming binnen agrarische bedrijven een hot topic is.

Energie opslag
Biogas, warmtepompen, waterstof en accu's: dit zijn begrippen die de revue passeren wanneer je de agrariër vraagt naar zijn idee over de opslag van energie. Ruim de meerderheid van de ondervraagden die al gebruik maken van een zonnepaneleninstallatie zegt erg geïnteresseerd te zijn in het plaatsen van een accu op het erf. Dit geldt zowel voor grootverbruikers als voor saldeerders. De redenen: goedkopere stroom, gebruik maken van opgewekte stroom en duurzaamheid. Hoe sneller de accu op hun erf staat hoe beter, blijkt uit het onderzoek.

Piekmomenten
Agrariërs hebben soms behoorlijke pieken in hun stroomverbruik. Deze pieken lopen niet altijd gelijk aan de momenten waarop de zon het hardst schijnt. Accu's zijn hét middel om de pieken in de duurzame energieopbrengst op te vangen en te bewaren voor de piekmomenten in stroomverbruik. Op dit moment wordt deze opgewekte energie teruggeleverd aan het net. Dat terwijl het nog interessanter is deze energie te kunnen bewaren voor eigen gebruik. Met een accu op het erf hoeft 's nachts (en op minder zonnige dagen) geen dure energie meer ingekocht te worden. Ook scheelt het gebruik van eigen energie een hoop kosten: transportkosten, belasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Elektrificatie
Het steeds hogere elektriciteitsverbruik op agrarische bedrijven is mede de reden dat het onderwerp 'energieopslag' leeft onder de agrariër. Maar liefst 70 procent van de ondervraagden geeft aan een elektrisch vervoermiddel of apparaat te overwegen wanneer zij een nieuwe gaan aanschaffen. De verwachting is dat elektrificatie in de toekomst zal blijven toenemen. De toename van elektrificatie is een logische verklaring voor de interesse in een accu om energie in op te slaan. Opslag van energie op het erf, onafhankelijk worden van het net en duurzame energie zó inzetten dat het veel geld bespaart en oplevert; daar is een accu uitermate geschikt voor.

Netcapaciteit
Er is nog een punt dat meeweegt om accu's op het erf zetten. Het energienet is de afgelopen jaren op verschillende plekken in Nederland volgeraakt. Netbeheerders investeren wel in het uitbreiden van de netcapaciteit, maar op dit moment krijgen steeds meer agrarische bedrijven bij hun aanvraag voor subsidie te maken met een negatieve transportindicatie. Als een zonnepaneleninstallatie niet kan worden aangesloten op het net, omdat deze al 'vol' is, betekent dit vaak een streep door het hele plan om te investeren in zonnepanelen. Dat moet en kan anders!

Smart Grid
Smart Grid is daarvoor een ideale oplossing. De term 'smart grid' staat voor het zo slim mogelijk aansturen van apparaten voor een zo efficiënt mogelijk energieverbruik. Hiermee wordt vraag en aanbod van energie op een intelligente manier op elkaar afgestemd. De agrariër gaat bijvoorbeeld gebruik maken van elektrisch beregenen. Juist op momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt met zonnepanelen, verbruikt deze installatie de gratis energie in plaats van diesel. Of de koelcel van een fruitteler werkt extra hard tijdens het moment waarop er veel zonne-energie opgewekt wordt, zodat de koeling geen of veel minder stroom verbruikt op het moment dat de zon weg is of de hoeveelheid opgeslagen energie in de accu lager is. Uit het onderzoek blijkt dat de ruime meerderheid interesse heeft in zo'n slim elektriciteitssysteem.

Blijf op de hoogte
Energy Shift blijft meebewegen met de marktvraag en heeft de eerste stappen al gezet in het toepassen van accu's op agrarische bedrijven. Het bedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe verdienmodellen op basis van duurzame technieken. Heeft u meer interesse in dit onderwerp? Lees dan hier meer informatie over accu's en laat uw gegevens achter om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden