Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Rendement met investering in groene stroom

10 Mei 2021

"Wij wilden vergroenen en gingen nadenken over een investering in zonnepanelen", vertelt Pluimveehouder Johan Stoop. Hij kwam er al snel achter dat zonnepanelen op het dak niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Hij liet 2.268 zonnepanelen op zijn dak installeren.

Voor veel agrariërs met veelal een ruim dakoppervlak levert de investering in zonnepanelen een interessant rendement op. Stoop: "Als ik terugkijk op mijn investering kan het goed uit. Mijn zonnepaneleninstallatie heeft een afschrijving van 9 jaar en dat is een mooi rendement. Wij zagen dit wel zitten. De rest van de stroom kunnen we mooi aan het net leveren, dus dat is interessant."

Winst
Dat een investering in zonnepanelen interessant is, is inmiddels bij veel ondernemers wel bekend. "De winst van 10 zonnepanelen op het zuiden is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op de spaarrekening", is te lezen op de website van Milieu Centraal. Maar wat levert een investering in zonnepanelen op?

Opbrengst
Hoeveel een zonnepaneleninstallatie oplevert, is afhankelijk van hoeveel de panelen opwekken. Een aantal factoren zijn hierop van invloed. Zo heeft de ligging van de zonnepanelen, de hellingshoek en de locatie van het dak, schaduw, stof en vuil uitwerking op de opbrengst van de hernieuwbare energie. Eerder schreven we al over de invloed van een installateur op de opbrengst van een zonnepaneleninstallatie. Om toch een inzicht te krijgen in het rendement dat zonnepanelen in uw situatie kunnen opleveren, kunt u gebruik maken van de Online Calculator.  

Subsidie
Pluimveehouder Stoop heeft voor de aanschaf van zijn installatie gebruik gemaakt van de SDE++ subsidie. Je verdient met een SDE++ subsidie op 3 manieren geld. Dit maakt een investering aantrekkelijk.

  1. De ondernemer ontvangt dankzij SDE++ een bedrag van maximaal 8 cent op zijn rekening voor elke opgewekte kWh zonne-energie; en dat voor een periode van 15 jaar;
  2. Door de energie die hij opwekt zelf te gebruiken, bespaart hij op de stroomrekening;
  3. Stoop: "De stroom die wij niet gebruiken, kunnen we aan het net verkopen, dat is interessant."

Dat een SDE++ subsidie serieuze voordelen oplevert, is te zien in dit rekenvoorbeeld.

Geef het uit handen
De voordelen zijn belangwekkend, maar het regelwerk is iets waar een agrariër in de regel geen zin in heeft. Stoop: "Mijn kippen moeten groeien. Mijn zorg moet niet de zonnepanelen zijn. Ik wil met mijn kippen bezig zijn." Energy Shift weet dat agrariërs het al druk genoeg hebben met hun eigen bedrijf. Laat u de installatie door hen verzorgen? Dan nemen zij al het werk daarvoor van A tot Z uit handen, evenals de aanvraag van de SDE++ subsidie. Stoop: "Zonnepanelen op het dak heeft mijn volledig ontzorgt. Dat is heel goed gegaan."

Houd tijd over
Kunt u uw tijd ook wel beter gebruiken dan werken aan het realiseerbaar maken van een zonnepaneleninstallatie? Geef dit werk dan uit handen. Vraag een offerte op bij Energy Shift en houd tijd over voor uw bedrijf.

*Bekijk hier het hele interview met Johan Stoop

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden