Shutterstock

Inside Melk

Groei Ierse melkproductie versneld in mei

8 Juli 2021 - Stef Wissink

Ierse melkveehouders hebben in mei 2021 fors meer melk geproduceerd dan een jaar eerder. De Ierse melkplas groeit al jaren sterk en zet deze trend in mei duidelijk voort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is bij Ierse melkverwerkers 1.218.714 ton melk aangeleverd. Dat is zo'n 76.000 ton (6,7%) meer dan in mei 2020. Ook liggen de aangevoerde volumes ruim boven het 5-jarig gemiddelde van 1.103.037 ton melk. De stijging ten opzichte van dit 5-jarig gemiddelde is daarmee zelfs 10,5%.

Al jarenlang groeiende melkplas
Hoewel het geproduceerde volume melk dus zeer groot was in mei 2021, kan de groei niet helemaal een verrassing worden genoemd. De melkproductie in Ierland is al jarenlang aan het stijgen. In mei 2010 werd er namelijk nog slechts 714.047 ton melk geproduceerd. Toch is de stijging van 6,7% op jaarbasis over het afgelopen jaar wel fors. Zo was de groei van de melkproductie in mei 2020 ten opzichte van mei 2019 slechts 3,4%. De groei van de Ierse melkplas lijkt dus verder te versnellen.

Hoge melkprijs en goede kansen zuivel van grasgevoerde dieren
Ook voor Ierse melkveehouders zijn de hogere zuivelprijzen dit voorjaar een stimulans geweest om relatief meer te melken. De CEO van de coöperatieve Ierse zuivelverwerker Ornua (bekend van de Kerry Gold zuivelproducten) gaf onlangs aan dat de coronapandemie de vraag naar zuivel goed heeft gedaan. In steeds meer landen worden volgens hem de positieve effecten van zuivel in het dieet erkend.

De CEO van het bedrijf ziet daarnaast goede kansen voor producten van grasgevoerde dieren, iets dat in Ierland heel gebruikelijk is. De zuivelaar wil haar omzet van het specifieke Kerry Gold segment tot 2025 met 1 miljard vergroot hebben ten opzichte van de omzet over 2018. Voor het realiseren van deze groei is melk nodig.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden