Stoller

Aangeboden door Stoller Europe

Bioforge als ondersteuning bij extreme stress

23 Juli 2021

Planten ondergaan verschillende vormen van stress gedurende hun groeifases waardoor opbrengstverliezen tot 50% kunnen optreden. Belangrijkste redenen zijn de veranderende klimatologische omstandigheden (hoge/lage temperatuur, veel/weinig neerslag, etc).

Om deze opbrengstverliezen te beperken moest er worden gezocht naar oplossingen die deze stress kunnen voorkomen of verzachten. Stoller Europe heeft een unieke en gepatenteerde oplossing ontwikkeld in de vorm van het product Bioforge.

In een uitgebalanceerde biologische cellulaire homeostase worden ROS (reactieve zuurstofcomponenten) constant door de plant zelf gevormd. ROS zijn een groep reactieve chemische componenten met het element zuurstof als hoofdcomponent. ROS worden geproduceerd op verschillende locaties in de celachtige chloroplast, mitochondriën, plasmamembraan, peroxisomen, apoplast, endoplasmatisch reticulum en celwand. Deze ROS zijn in lage concentraties nodig voor het algemeen functioneren van de cel. ROS zijn ook belangrijk als boodschappers in verschillende plantenhormoonreacties, waaronder huidmondsluiting, wortelontwikkeling, zaadkieming, ligninebiosynthese, geprogrammeerde celdood, overgevoelige reacties en osmotische stress. Planten hebben een complex zelfregulerend netwerk ontwikkeld om op biotische en abiotische stressreacties te reageren op basis van ROS-synthese, afbraak en signalering.

Onder normale omstandigheden is er een balans tussen de productie van ROS en dit antioxidanten-afweersysteem in de plant.

Onder extreme acute stresssituaties stijgt de productie van ROS echter snel tot een (te) hoog niveau, wat de structuur van de cel kan en zal beschadigen. De productie en verwijdering van ROS moet door de plant strikt worden gecontroleerd om eventuele oxidatieve stress te voorkomen. Wanneer het niveau aan ROS het afweermechanismen overschrijdt, komt een cel in een staat van 'oxidatieve stress' dat oxidatieve schade zal veroorzaken. Deze schade is te bepalen door de hoeveelheid MDA (Malondialdehyde) te meten in de celstructuur. MDA concentratie geeft de mate van cel beschadiging weer. 

Om deze oxidatieve schade te voorkomen, beschikken planten over een complex anti-oxidatief afweersysteem dat bestaat uit niet-enzymatische en enzymatische componenten. De reactie van de plant op hogere niveaus van ROS is gewoon te traag, wat zal leiden tot cel beschadiging.

Om de plant te ondersteunen bij een snel herstel heeft Stoller Europe het product Bioforge ontwikkeld dat de plant ondersteunt in de (sneller) beschikbare hoeveelheid antioxidanten om zo de eventuele schade te beperken.

Afhankelijk van de situatie moet de stressor eerst verdwenen zijn om Bioforge efficiënt te laten werken. Onder normale omstandigheden zou één toepassing direct na het stressmoment voldoende ondersteuning moeten geven aan de plant om te herstellen van dat specifieke stressmoment. Komt er later nog een stressmoment dan moet men de toepassing herhalen kort nadat dat volgende stressmoment weer is verdwenen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden