De stemming op de varkensmarkt is nog altijd niet concreet verbeterd. Weinig afzetmogelijkheden op de Aziatische markten en logistieke problemen in de havens daar doen de stemming geen goed. De varkensprijs blijft stabiel, maar wel op historisch laag niveau voor de maand augustus.
Door vorige week de notering vrij fors en onverwacht te verlagen, werd er gehoopt op enige stabilisatie deze week en daarmee betere handel in varkensvlees. Hoewel varkensvlees op dit moment tegen stabiele prijzen wordt verkocht, ontbreekt het de markt verder aan ook maar enig impuls. Bovendien liggen de vrieshuizen Europa-breed vol. Duitse slachthuizen hebben dan ook geen behoefte om extra varkens te slachten.
Aanbod loopt opnieuw iets op
Nog altijd is het aanbod slachtvarkens in Duitsland niet extreem groot, wat op dit moment de markt enigszins ontlast. Echter neemt het aanbod slachtvarkens sinds half juli weer langzaam toe. Dit doet een mogelijke kleine binnenlandse opleving in de vraag naar varkensvlees vanwege de aflopende vakantieperiode gelijk weer teniet. De Duitse vakbond voor varkenshouders (ISN) pleit in haar marktbericht voor extra reclameacties om de verkoop van Duits varkensvlees snel een impuls te kunnen geven en de grote voorraden wat af te kunnen bouwen.
Ook afgelopen week liep het aantal in Duitsland geslachte varkens, alsmede de geslachte gewichten weer wat op. Er hingen vorige week in totaal 840.082 varkens aan de haak, zo'n 15.000 meer dan de week ervoor. Het gemiddeld geslacht gewicht steeg met 0,2 kg tot 96,8 kg.
De forse prijsverlaging van vorige week is wel voldoende om de markt nu stabiel te houden. De VEZG-notering van woensdag 25 augustus is dan ook vastgesteld op €1,30 per kilo geslacht gewicht, dat zijn historisch lage prijzen voor de maand augustus.