Shutterstock

Inside Melk

Aantal runderslachtingen blijft erg laag

27 Augustus 2021 - Stef Wissink

Het aantal runderen dat aangeboden wordt voor de slacht tendeert nog altijd op een laag niveau. Het aantal geslachte dieren ligt over de eerste 31 weken van het jaar ruim onder het niveau van een jaar eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De runderslacht bevindt zich het hele jaar al op een laag niveau, en daar is de afgelopen maanden weinig aan veranderd. Er werden in de eerste 32 weken van het jaar krap 281.000 dieren geslacht. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar toen er bijna 334.000 dieren werden verwerkt. Het betekent een teruggang van ongeveer 53.000 stuks, oftewel bijna 16%. Hoewel de in absolute aantallen kleinere melkveestapel een rol kan spelen, zijn waarschijnlijk ook een aantal andere factoren van invloed.

Lagere melkproductie
De afgelopen jaren werd er in de laatste maanden van het jaar vaak een piek in het aantal slachtingen waargenomen. Dit om op de valreep van het jaareinde toch nog binnen de bedrijfsfosfaatplafonds te blijven. De melkproductie in Nederland begeeft zich de laatste maanden echter op een duidelijk lager niveau dan vorig jaar.

Dit voedt meer en meer de gedachte dat het aanbod aan slachtvee mogelijk krapper blijft omdat fosfaatoverschrijding op individuele bedrijven hierdoor minder waarschijnlijk is. Toch is het niet uitgesloten dat een bepaalde groep bedrijven nog wel extra dieren zal moeten verkopen in de laatste maanden van het jaar.

Naast deze ontwikkeling speelt de relatief hoge melkprijs mogelijk ook een rol. Hoewel ook de kosten zijn gestegen, is het voor een groep melkveehouders met lage voerkosten wellicht toch interessant om ook oudere dieren langer door te melken. Dit kan het aanbod slachtkoeien drukken. 

Prijs recent stabiel na opmars in voorjaar
De prijzen voor slachtkoeien zijn ondanks het krappe aanbod stabiel. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat de noteringen in de eerste helft van het jaar al flink zijn gestegen. Worstkoeien 1e kwaliteit staan in week 33 op €2,80 per kilo, en 2e kwaliteits koeien op €2,54 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden