Shutterstock

Inside Varkens

PRRS virus treft varkens VS en stuwt biggenprijs op

9 September 2021 - Stef Wissink

Een nieuwe variant van het alom bekende PRRS-virus (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) treft de varkenssector in de Verenigde Staten. De nieuwe stam van het virus lijkt bij getroffen bedrijven te leiden tot hogere sterftecijfers onder biggen en zeugen. De variant werd in het voorjaar van 2020 voor het eerst vastgesteld en begint nu ook grip te krijgen op de biggenprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ryan Strobel, dierenarts bij het Swine Vet Center, zegt tegen het Amerikaanse Pig Health Today: "Ik ben geen marktanalist, maar er zijn schijnbaar dermate veel verliezen opgetreden als gevolg van de PRRS-uitbraken dat mensen zich genoodzaakt zien om biggen bij te kopen. Dit om hun stallen te kunnen vullen en leververplichtingen na te komen." Hij waarschuwt daarbij voor de veterinaire risico's bij het aankopen van 'vreemde' dieren.

Het PRRS-virus kenmerkt zich voornamelijk door vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen. Het leidt tot verwerpers, vroeggeboortes en een hoge uitval van biggen bij de zeug. Bij gespeende biggen en vleesvarkens kan het leiden tot longklachten met hogere sterfte als gevolg.

Prijs verdriedubbeld ten opzichte vorige zomer
De krappe beschikbaarheid vertaalt zich in hoge prijzen voor biggen. Uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat een big van 40 pound (18,1 kilo), bij een koppelgrootte van 600 - 1200 stuks, eind augustus 2020 krap $23 kostte (omgerekend €19). In de laatste augustusweek dit jaar lag de prijs voor een vergelijkbare big op ruim $59, omgerekend €50 per stuk. De hoge prijzen zijn des te opmerkelijker omdat de biggenprijzen in de zomer normaal gesproken onder druk staan.

Het aantal varkensslachtingen loopt op dit moment al flink achter op vorig jaar. Tot 4 september dit jaar werden er in de Verenigde Staten 85.930.000 varkens geslacht. Dat zijn er 1,7%, ofwel 1.486.000, minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit voorjaar vermoedden analisten al een mogelijke impact van de nieuwe PRRS-stam op de productiecijfers.

De aanwezigheid van de nieuwe PRRS stam is niet de enige factor die de slachtcijfers negatief beinvloedt. Vorig jaar bouwden Amerikaanse varkenshouders hun dieraantallen af vanwege de grote problemen rondom de verwerkingscapaciteit in slachthuizen. Strobel vermoedt echter dat de PRRS-uitbraak ook zeker impact heeft op de varkensmarkt. Dit gezien de negatieve gevolgen die de dierziekte volgens hem recent (mei en juni) op varkensbedrijven heeft gehad.

Varkensproductie Verenigde Staten (bron: USDA) Slachtingen t/m 4 september
2020 87.416.000
2021 85.930.000
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden