Shutterstock

Inside Varkens

Europese varkensslacht groeit fors in prijscrisis

21 September 2021 - Stef Wissink

De varkensmarkt wordt geteisterd door slechte marktomstandigheden. Naast een zwakke vleesvraag wordt nu ook uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat duidelijk dat het aanbod zich Europa breed op een hoog niveau bevind. De slachtcijfers lagen over de eerste 6 maanden van dit jaar op een aanzienlijk hoger niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste helft van vorig jaar vielen de slachtcijfers wat lager uit als gevolg van door corona beperkte slachtcapaciteit. Hierdoor is de stijging enigszins geflatteerd. Het aanbod lag in de eerste helft van 2021 echter ook ruim boven het niveau van 2019, het laatste jaar zonder verstorende invloed van corona op de slachtcijfers. Ondanks de vertekende stijging ten opzichte van 2020 lijkt er dus wel degelijk sprake van een structureel stijgend Europees aanbod. De volle Europese vleesmarkt waarover slachthuizen hun beklag doen, lijken door de cijfers te worden ondersteund.

Miljoenen varkens extra geslacht
Het totaal aantal varkensslachtingen kwam over de eerste 6 maanden uit op 124.170.000 stuks. Dat waren 4.310.000 slachtingen meer dan een jaar eerder (+3,6%). Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 viel het aantal slachtingen met 2.330.000 stuks hoger uit. Dat is een stijging van 1,9%.

Varkensgrootmacht Spanje wist het aantal geslachte varkens met 4,9% uit te bouwen en bracht het totaal aantal verwerkte dieren op 28.340.000. Ook landen als Polen, Nederland, België en Denemarken wisten het aantal verwerkte dieren fors op te voeren met stijgingen tussen de 6,9% en 9,7%.

Vreemde eend in de bijt was Duitsland. Het voorheen grootste varkens producerende land van Europa verwerkte 2,6% minder dieren, waardoor het totaal aantal geslachte varkens uitkwam op 26.090.000 stuks. Vooral de flink gekrompen aanvoer van dieren uit het buitenland is hier debet aan. Zowel het aantal geïmporteerde biggen als vleesvarkens heeft sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest een flinke daling laten zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden