Shutterstock

Inside Varkens

Groot aanbod zet mes in prijs zeug, varkens stabiel

22 September 2021 - Stef Wissink

Voor de derde keer op rij komt de Duitse varkensprijs niet van de plek. De situatie op de varkensmarkt is echter onveranderd moeizaam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog altijd is de Europese markt voor varkensvlees vol. Hoewel de vleeshandel begin september een kleine impuls kreeg, blijft deze uiteindelijk achter bij de verwachtingen. De export verloopt daarbij stroef. Dat de vleesmarkt vooreerst niet verder verslechterd, voelt wellicht toch als winst aan.

Langzaam oplopend aanbod
Wezenlijk risico voor de prille huidige stabiliteit op de vleesmarkt is het seizoensmatig oplopende aanbod slachtvarkens. Het aantal in Duitsland verwerkte dieren steeg vorige week opnieuw, zij het licht, tot een aantal van ruim 843.000 dieren. Het gemiddelde geslacht gewicht bleef stabiel op 97,2kg.

Nog altijd zijn er weinig aanknopingspunten te vinden die de varkensprijzen een stimulans zouden kunnen geven. Gisteren gaf Marc van Rooi, directeur van Van Rooi Meat, aan dat hij niet uitsluit dat de varkensnoteringen verder terrein prijs gaan geven. Hij wees daarbij op een aanbod 'dat blijft komen', de zwakke binnenlandse vleesvraag (vanwege corona) en de huidige beperkte exportopties. Minder productie noemt hij als route naar betere marktomstandigheden.

Wachttijd zeugen
Duitse slachters kondigden begin deze week aan dat de inkoopprijs voor slachtzeugen een flinke stap terug zou moeten. Vermeerderaars bieden vlot zeugen aan vanwege de extreem lage biggenprijzen. Niet alle dieren kunnen worden verwerkt en in Duitsland zouden inmiddels wachtlijsten bestaan, zo meldt het Duitse ISN. De notering voor zeugen gaat €0,07 per kilo terug tot een niveau van €0,70 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse VEZG-notering voor vleesvarkens komt ook deze week uit op €1,25 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden