Eigen foto

Interview Maas van den Heuvel

‘Betrouwbare prijsinformatie blijft nodig’

12 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Maas van den Heuvel stopt deze week met zijn werk voor de Landbouwbeurs voor Noord en Centraal Nederland (LNCN). Sinds 2006 is hij actief geweest als secretaris, secretaris/ penningmeester en als gespreksleider bij de beurscommissies, eerst bij de landbouwbeurs Noordoostpolder en later, na de fusie bij de LNCN. Ook was Van den Heuvel bijna tien jaar lang wekelijks te zien op Boerenbusiness met zijn video's met beurscommentaar.

Hoe kijkt Van den Heuvel terug op zijn werk bij de beurs en hoe ziet hij de toekomst? Daarover sprak Boerenbusiness met hem.

De fusie was een van de grootste veranderingen in uw periode. Hoe kijkt u daar op terug?
"Bij mijn aantreden heb ik mij niet direct populair gemaakt door te zeggen dat het niet om de beursvloer, het praatje of de gezelligheid gaat, maar om het vaststellen van een transparante, representatieve en betrouwbare prijs. Toen speelde de samenvoeging van verschillende regionale beurzen."

"Laatst kwam ik nog een mapje met krantenknipsels uit de jaren zestig tegen. Als je ziet hoe druk het toen was bij 't Voorhuys op de beursdag. Toen kwamen er wekelijks 1.000 à 1.200 bezoekers. Dat er wat moest veranderen was duidelijk. Jan Douma heeft daarin een heel belangrijke rol gespeeld en was met zijn duidelijke visie de drijvende kracht achter de fusie. De bundeling van de krachten in de LNCN heeft de waarde en kwaliteit van de noteringen goed gedaan. Wel vind ik het nog steeds jammer dat de Beursvereniging Wieringermeer en omstreken op het laatste moment is afgehaakt".

Wat ziet u als uw belangrijkst bijdrage aan de beurs?
"Noteringen worden gebruikt als referentie en moeten betrouwbaar zijn. Het beursreglement strak aanhouden is daarom iets waar ik altijd op heb gehamerd. De notering moet eerlijk en transparant tot stand komen en een reële weergave zijn van de prijzen die in de handel op dat moment daadwerkelijk betaald worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat als de markt erg in beweging is de inbreng van de vrijdag voorafgaand aan de vergadering niet wordt meegenomen als die erg afwijkt van de rest van de noteringsweek. Dat staat zo in het Reglement voor noteer, maar dat wordt weleens bediscussieerd vanwege andere belangen".

"Proefvrachten, zoals vooral gebruikelijk in de peenhandel, nemen we niet mee in de notering. Daar worden ook weleens vragen over gesteld, want een prijsstijging of -daling is daardoor pas later zichtbaar in de notering. Maar een partij moet representatief zijn en een zekere omvang hebben, 100 ton bij gangbaar geteelde peen volgens de Methodiek van noteren, om meegenomen te worden voor de notering. Het komt ook weleens voor dat een partij die door de ene handelaar is afgekeurd vanwege het niet voldoen aan de specificaties, door een handelaar wordt gekocht en ingebracht. Dergelijke transacties eruit filteren is ook iets waar ik fel op ben geweest. De notering moet zuiver blijven".

Vindt u het jammer dat de LNCN geen eigen aardappelnotering heeft?
"De aardappelmarkt is flink veranderd. Ik zeg weleens: vroeger reden de aardappelcommissionairs in een Mercedes, later werd dat een Peugeot, nog weer later een Toyota en inmiddels zijn er bijna geen commissionairs in aardappelen meer over. De markt is verschoven van vrijwel alles vrij naar een groot deel van de aardappelen die op de een of andere manier is vastgelegd. Er worden tegenwoordig nog maar relatief weinig aardappelen volledig vrij verhandeld".

"Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte meer is aan een goede notering voor aardappelen. Een deel wordt nog altijd vrij verhandeld en voor de groep blijft een notering nodig. Binnen de huidige opzet van de aardappelnotering in PotatoNL klinkt de inbreng van de teler maar beperkt door. Dat vraagt volgens mij om herziening. Maar dan moeten we wel telers hebben die daaraan mee willen doen. Akkerbouwers gedragen zich nu als geheimagenten. Ze willen dolgraag weten wat de buurman voor zijn aardappelen heeft gekregen, maar zijn niet bereid hun eigen transacties te melden".

Is een beursnotering nog wel van deze tijd?
"Informatie gaat heel snel en makkelijk rond, maar de betrouwbaarheid laat nog weleens te wensen over. De eerste hoort wat, stuurt dat via WhatsApp, de volgende vertelt dat door, een derde pakt dat op en maakt een nieuw appbericht. Kortom veel schakels en veel ruis op de lijn. Als je dan teruggaat naar de bron blijkt het verhaal vaak anders in elkaar te steken. De vorm kan veranderen, maar een betrouwbare bron voor prijsinformatie blijft daarom nodig".

U stopt bij de LNCN. Gaat u het nu rustig aan doen en van uw pensioen genieten?
"De rest van dit jaar doe ik het even rustig aan en neem ik de tijd om na te denken wat ik verder wil. Ik heb verschillende zaken in gedachten, maar daar kan ik nog niks over zeggen. Maar ik wil wel actief blijven. Graag neem ik een voorbeeld aan Ben Ferencz, hoofdaanklager tijdens het proces van Neurenberg in het Einsatzgruppen-tribunaal. Ferencz zei dat het belangrijk is altijd nieuwe doelen te stellen. Hij spande zich onder meer in voor het internationale recht en is op hoogbejaarde leeftijd (101 jaar) daar nog altijd actief voor."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ikke 14 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10895163/lsquo-betrouwbare-prijsinformatie-blijft-nodig-rsquo]‘Betrouwbare prijsinformatie blijft nodig’[/url]
Ik zou durven te stellen, ik heb meer aan betrouwbare ambtenaren en overheid, maar daar zullen we het maar niet over hebben, kunnen we aan de gang blijven
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden