Shutterstock

Interview Mark van Kranenburg

‘Door relatief korte berichten op de hoogte’

24 November 2021

Mark van Kranenburg (30) heeft samen met zijn vader (59) een melkveebedrijf in Creil (gemeente Noordoostpolder) met 110 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Zij hebben 24 hectare eigen land, er wordt uitgeruild met akkerbouwers en op 38 hectare wordt er ook nog gras en maïs geteeld. De activiteiten op het bedrijf worden door vader en zoon uitgevoerd en daarnaast werkt Mark nog buiten de deur als zzp'er. 

Kranenburg heeft al ruim vier jaar een Melk en Voer Pro abonnement dat hij gebruikt om op de hoogte te blijven van alle dingen die er spelen in de sector. "De informatie die beschikbaar is, is gewoon belangrijk om het bedrijf draaiende te houden." 

Hoe is het bedrijf tot stand gekomen?
"Mijn opa, de vader van mijn vader, is hier in begin jaren 60 heen gekomen vanaf de Betuwe. Mijn vader heeft het bedrijf vervolgens van zijn vader overgenomen en zo is dat een beetje doorgegaan. Ik zit sinds vijf jaar in maatschap met mijn vader en de overname is op het moment in volle gang. Aan de officiële overname zit niet echt een datum vast, dit is gewoon afhankelijk van de manier waarop het loopt."

Wat is belangrijk binnen het bedrijf?
"Ik vind de gezondheid van de koeien een belangrijk punt binnen het bedrijf en hiernaast moeten ze natuurlijk een hoop melk geven. Hiervoor moet het voer wat we de koeien geven van kwaliteit zijn en alles hieromheen moet goed verlopen. Ook vind ik het belangrijk om de marktprijzen in de sector in de gaten te houden en daarover de nieuwsberichten te lezen. Daarom kijk ik dagelijks op de website van Boerenbusiness. Het is gemakkelijk en kan snel. Als ik op de computer zit, klik ik dat zo aan. Het zijn relatief korte berichten, dat vind ik fijn; zo lees ik er snel doorheen. Dit vind ik een voordeel aan de website."

Hoe wordt het bedrijf draaiend gehouden?
"Genoeg koeien melken en hiermee genoeg melk kunnen leveren is de manier waarop wij het bedrijf draaiend houden. Binnen het bedrijf doe ik alles zelf samen met mijn vader. Alleen het landwerk besteden we uit. Schudden en harken doen we wel zelf, maar mest rijden, maaien en inkuilen wordt uitbesteed aan de loonwerker. We melken op het moment 1,2 tot 1,3 miljoen liter melk en het doel is hierbij naar 1,4 miljoen liter te gaan. Er moet dus iets meer melk bij en dus ook iets meer koeien; de stal moet vol. Ons bedrijf kan zich onderscheiden, omdat wij veel land uit kunnen ruilen met akkerbouwers. Er is relatief veel platteland bij ons in de buurt te verkrijgen en er zitten weinig veeboeren bij ons in de buurt. Ook is de mestafzet hier relatief goedkoop."

Wat zijn de belangrijkste marktontwikkelingen?
"Marktontwikkelingen die we op het moment in de gaten moeten houden, liggen voornamelijk op het gebied van FrieslandCampina. Wij leveren melk aan FrieslandCampina en daar gebeurt natuurlijk van alles op het moment. Er stappen een hoop leden op, dus ze gaan de financiering helemaal overhoopgooien. Je kan er natuurlijk niet zoveel aan veranderen, want je levert gewoon de melk. Maar ja… de leveringscertificaten moeten natuurlijk wel goed in de gaten gehouden worden. Verder hebben we de melkprijs ook niet echt in de hand, dat kunnen we niet sturen. We kunnen het alleen in de gaten houden. Daarom vind ik het belangrijk om lid te zijn, je moet gewoon af en toe nieuwsberichten lezen. Ik kijk dagelijks op de hoofdpagina van Boerenbusiness en vanuit daar klik ik door naar de berichten die ik interessant vind. Ik zie op die manier wat er reilt en zeilt in de markt en ook blijf ik op de hoogte van de dingen die spelen in de sector."

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief