Van Middendorp Montage

Aangeboden door Middendorp Montage

‘Het asbestdak was binnen een week vervangen’

25 November 2021

Een schuur of stal waar nog asbesthoudende platen op liggen? Binnen een week kan er een totaal nieuw dak op zitten. Bij melkveehouderij Prins Overschild CV weten ze er alles van. Middendorp Montage renoveerde het dak van de stal en nam het hele traject uit handen, van de vergunningaanvraag tot en met de oplevering.

Tevreden kijkt Arno Prins naar de stal waar zijn jongvee staat. "Het ziet er weer netjes uit en we hebben nu een toekomstbestendig dak", vertelt de ondernemer. Samen met zijn neef Hans (zie foto) en oom Leo runt hij in het Groningse Overschild een melkveehouderij met tweehonderd koeien en honderd stuks jongvee. In oktober 2020 kochten zij een ligboxenstal erbij voor het jongvee. "Daar zat nog asbest op en dat moet er uiteindelijk toch een keer af", vertelt Prins.

De mogelijkheid om dat te doen deed zich voor, dus hebben de ondernemers direct de handschoen opgepakt. Op hun andere locatie hadden ze al eens met Middendorp Montage gewerkt. Die samenwerking was prima bevallen en dus werd het renovatiebedrijf eind 2020 wederom ingeschakeld. "Wij hebben aangegeven hoe we het wilden hebben, vervolgens regelt Middendorp alles", vertelt Prins. "Het bouwplan, de vergunning aanvragen, het oude dak eraf halen, het materiaal afvoeren en het nieuwe dak erop… Alles wordt uit handen genomen."

Alles vervangen voor één geheel
In totaal ging het om ongeveer 1.500 vierkante meter dak dat gerenoveerd moest worden. "Tweederde was asbest, de rest niet", vertelt Prins. "Toch hebben we alles laten vervangen, zodat het één geheel wordt. Daarbij hebben we ook de voorgevel van nieuwe beplating voorzien."

Half mei ging het project van start. De dieren konden in principe in de stal blijven, in het deel zonder asbesthoudende platen, maar daar koos Prins niet voor. "Het vee gaat in die periode toch naar buiten. Een mooie gelegenheid om gelijk de stal schoon te spuiten."

De melkveehouder kijkt tevreden terug op het renovatieproject. "Het is mooi vlot verlopen. Het saneren duurde twee dagen, de nieuwe platen erop leggen anderhalve dag en tot slot was de voorgevel nog een dag werk. Alles bij elkaar waren we met een week klaar."

Energieneutraal bedrijf
Overigens is ook de melkstal met ongeveer 420 vierkante meter dak onder handen genomen. Dat gebeurde al in april. "Daar lagen wel asbestvrije platen op, maar deze waren lelijk en slecht. We hebben ze daarom laten vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen en het dak voorzien van een lichtnok. De melkstal is hierdoor een stuk lichter geworden, dat werkt erg prettig. Op het dak liggen nu tachtig zonnepanelen. Samen met de windmolen die we al hadden, kunnen we nu in principe energieneutraal werken."

Offerte opvragen
Heeft u ook een verouderd dak op uw schuur of stal? Vul binnen twee minuten de calculator van Middendorp Montage in en ontvang snel een uitgebreide offerte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief