Agrifoto

Nieuws Melkveehouderij

Beste boer verliest minder stikstof, verdient meer

25 November 2021 - Klaas van der Horst

Door beter op hun stikstofverliezen te letten, kunnen melkveehouders beter aan allerlei milieuvoorwaarden voldoen en ook nog eens een 34% beter resultaat behalen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningse bedrijfseconomen en een bodemkundige.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ze schrijven erover in de publicatie IOPScience. Universiteitsblad Resource schrijft er ook over. De onderzoekers onderzochten bij 341 intensieve melkveehouders welke grondstoffen er in de jaren van 2006 tot 2017 op hun bedrijf binnenkwamen, hoeveel ze produceerden en hoeveel mest ze afvoerden. Het bracht opvallende inzichten naar voren. De beste boeren behaalden  34% meer brutowinst en scoorden daarbij ook een 50% lager stikstofoverschot. Dit deden zij vooral dankzij een beter management. De kloof tussen de beste boeren en de rest werd in de bestudeerde periode ook steeds groter.

De onderzoekers weten niet precies welke maatregelen precies zorgen voor het verschil tussen de beste en de minder scorende bedrijven. "In ons model is het bedrijf een black box", zegt onderzoeker Frederic Ang. "We weten alleen wat er in en uit het bedrijf gaat."

Precisie-farming mogelijke oorzaak
Er zijn wel vermoedens. Veel heeft volgens de onderzoekers te maken met efficiëntieverbeteringen, betere benutting van beschikbare voedingstoffen, toepassing op het juiste moment en op de juiste plek. Ook meer aandacht  voor de diergezondheid betaalt zich terug, want er wordt minder afgevoerd, er is minder jongvee nodig voor de vervanging en dergelijke. Eén van de onderzoekers typeert het als een soort preciesie-farming in de melkveehouderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden