De zuivelmarkt had deze week een beperkt aantal verrassingen in petto. Vooral weer in het vloeibare segment. De roomnotering van DCA ging onverwacht weer een stapje omhoog, terwijl de notering voor concentraat een aardige veer moest laten.
Met name voor de roomkopers waren de druiven daardoor een beetje zuur. Vorige week deden ze de vlag uit vanwege het omlaag gaan van de prijs op deze markt. Deze week kon die vlag weer naar binnen worden gehaald. Voor de nieuwe week wordt wel een herhaalde daling voorzien, maar niemand durft goed te zeggen of dan de jaarlijkse kerstdip in de prijzen begint.
Een klein meevallertje voor de kopers van room en/of de boterproducenten is dat de vraag naar boter steeg, waardoor het gat tussen de roomprijs en de boterprijs niet nog groter werd dan die al was.
Markt boerderijmelk voelt zwakker
De markt voor rauwe boerderijmelk voelt iets zwakker aan door een licht toenemende melkaanvoer. Die aanvoer loopt ondertussen nog steeds sterk achter bij het niveau van vorig jaar. In Frankrijk werd in november 3% minder gemolken dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl ook in Duitsland en Nederland nog steeds veel minder werd gemolken. Wie evenwel melk wil kopen op de spotmarkt, moet nog steeds ingespannen zoeken. Wie gelukt heeft, treft een fabriek met een storing, zodat er even melk afgevoerd moet worden, maar verder is er nog amper vrij beschikbare melk.
Op de markten voor melkpoeders, weipoeder en kazen blijven de prijzen onverstoorbaar in de lift zitten. Maar het tempo van prijsstijging is in doornsnee traag. Uitzonderingen zijn de prijzen van weipoeder, volle melkpoeder en Cheddar curd.
Hierbij moeten dan wel direct weer een paar kanttekeningen worden gemaakt. De prijs van volle melkpoeder staat nu op zo'n €4.000 per ton. Dat lijkt een mooie prijs, maar voor kopers is het daarmee een minder aantrekkelijk aanbod. Het product is te duur ten opzichte van andere poeders en wordt moeilijker verkocht.
Veevoerpoeder duurder dan humaan?
In de cijfers van DCA is magere melkpoeder voor feed nog altijd iets goedkoper dan magere melkpoeder voor food, zoals het normaliter ook hoort te zijn. In de notering van ZuivelNL deze week was melkpoeder voor feed juist duurder dan voor food. Een verklaring hiervoor kan zijn dat er een wellicht tijdelijke krapte bestaat aan melkpoeder voor veevoerdoeleinden. Het aantal poederproducenten dat (ongestandaardiseerd) melkpoeder voor de veehouderij maakt, is sterk geslonken. Vrijwel iedereen maakt (gestandaardiseerd) poeder voor food-doeleinden.
Op de kaasmarkt bestaat ook nog steeds krapte. Met name in het foliekaas-segment. In Duitsland wordt zelfs geklaagd over tekorten. Het Duitse prijsniveau volgens de Kempten-notering ligt ook iets lager dan wat DCA registreert. De Duitse prijs is wel met een inhaalslag bezig.