Shutterstock

Analyse Global Dairy Trade

Opnieuw laat Global Dairy Trade een stijging zien

8 December 2021 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade heeft gisteren voor de negen achtereenvolgende keer een stijging laten zien. Boter was de aanjager met een stijging van bijna 5%, maar ook de melkpoeder en cheddar wonnen terrein.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van de GDT is allereerst een bevestiging dat het goede sentiment op de mondiale zuivelmarkten aanhoudt. De gemiddelde prijs steeg met 1,4% tot $4,290 per ton. Daarmee is de stijging wel minder extreem dan tijdens de vorige veilingen. Het verhandelde volume noteerde wel een fractie hoger tot ruim 31.000 ton.

Grootste stijging in het melkvet
In het melkvet zien we de grootste prijsstijgingen. De boterprijs plust met 4,6% tot $5,791 per ton, terwijl AMF met 3% stijgt tot $6,668 per ton. De boterprijs staat daarmee op het hoogste niveau sinds afgelopen april. Cheddar verbreekt het bestaande record en steeg met 1% tot $5,220 per ton. Volle melkpoeder, de belangrijkste pijler onder de melkprijs van Fonterra, steeg met 0,6% tot $4,008. In historische context is het zeldzaam dat de prijs boven dit niveau bewegen. Magere melkpoeder pluste met 1,3% tot $3,721 per ton.

Sterk signaal
Wat opvalt is dat de GDT-noteringen ook voor verder weg (tweede kwartaal 2022) vasthouden aan de hoge prijsniveaus. Dit kan gezien worden als een sterk signaal. De omikronvariant van het coronavirus lijkt de zuivelmarkt vooralsnog weinig te doen, terwijl de melkaanvoer in belangrijke productieregio's achterblijft op andere jaren. Dit laatste kan gezien worden als de grootste driver in de markt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox