Shutterstock

Analyse Gas

Gasprijs daalt, maar lage vulgraad blijft risico

12 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De markt voor gas voelt gematigder aan. De focus ligt deze week meer op de ontwikkelingen op de Europese markt en minder op het geopolitieke spel. Zakt de prijs daarmee naar de onderkant van het niveau waar we de komende maanden rekening mee moeten houden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor gas is afgelopen dagen gezakt. Donderdag 6 januari piekte de TTF-notering op €96,50 per MWh, inmiddels is dat €75,75 per MWh. Vorig jaar in deze periode stond de prijs voor gas op €20 per MWh. Maar ten opzichte van december - toen de markt €180 per MWh aantikte - komt de markt wel in rustiger vaarwater. Het zachtere weer en het besluit van de Nederlandse regering om meer gas uit Groningen op te pompen, zorgen ervoor dat de markt in elk geval voor de korte termijn weer tot bedaren komt.

Daar komt nog bij dat uit verschillende voorlopige gebruikscijfers over het vierde kwartaal van afgelopen jaar blijkt dat industriële gebruikers circa 5% minder verbruikten. De hoge prijs in december heeft voor tijdelijke productiestops gezorgd.

Voorraad blijft klein
De onderliggende oorzaak van de hoge gasprijzen in de Europese Unie blijft onveranderd, waarschuwen experts. De vulgraad van de voorraden ligt nog steeds ruim onder het vijfjarige gemiddelde en aanvullen wil niet lukken. Het tempo van onttrekking neemt wel af. Eén van de problemen waar de markt nu mee kampt, is het feit dat het bedrijfseconomisch interessanter is om (wanneer dat mogelijkheid is) relatief goedkoop gas uit de opslag aan te spreken in plaats van duur gas uit Rusland te importeren.

Daar zit het risico in dat, als er aan het einde van de winter nog een koude periode komt en de vraag toeneemt, de prijs nog rare sprongen kan maken. Voor komende zomer betekent de lage vulgraad dat er veel extra gas moet worden geïmporteerd om volgend jaar niet weer met hetzelfde probleem te zitten. Dat effect is in de termijnmarkt te zien. Contracten voor dit jaar staan allemaal boven €70 per MWh. Pas in april 2023 wil de prijs pas echt zakken naar €41 per MWh.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden