Shutterstock

Analyse Elektriciteit

De wind drukt een stempel op de stroommarkt

25 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is van invloed op de prijs van elektriciteit. Dat is weer bevestigd. Een paar dagen wind resulteerde in een dipje in de stroomprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de EPEX Spotnotering op dinsdag 18 januari een kleine piek liet zien, tot €223,31 per MWh, is de prijs inmiddels weer gezakt. Donderdag 20 januari bereikte de notering de laagste stand van afgelopen week: €160,52 per MWh. Sinds het weekend zit de stroomprijs weer in de lift en maandag 24 januari stond de EPEX Spotnotering op €242,93 per MWh. De dip in de prijs kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan de wind. Daardoor was er veel aanbod van goedkoop geproduceerde windenergie.

Voor de komende dagen wordt geen grote wijziging in de elektriciteitsprijs verwacht. Richting het einde van de week wordt meer wind verwacht en dus kan de prijs voor stroom dan weer wat dalen, zoals we afgelopen week ook hebben gezien.

Is gas en nucleaire energie duurzaam?
De Europese Commissie ligt onder vuur vanwege het besluit om aardgas en kernenergie aan te wijzen als duurzame energiebronnen in de energietransitie. De Commissie wil deze bronnen in zogeheten 'taxonomie' aanmerken als groen en dat biedt (belasting)voordelen voor investeerders. Het 'Platform in Sustainable Finance', een adviesorgaan van de Europese Commissie voor duurzame financiering, maakte maandag 24 januari gehakt van de gedachte dat fossiele gas en nucleaire energie op wat voor wijze dan ook als duurzaam kan worden aangemerkt.

Het idee van de commissie is dat gascentrales gedurende hun levensloop geleidelijk overschakelen op biomethaan of groene waterstof. Volgens de adviseurs stoot de meest efficiënte gascentrale 316 gram CO2 per KWh uit en is het proces nergens in de levensloop groen. Dit advies gaat daarmee lijnrecht in tegen de visie van de nieuwe Duitse regering, die gas juist als een goede brandstof ziet ter overbrugging voor de overstap naar een koolstofarme energievoorziening. De Duitsers verwachten kolencentrales te kunnen sluiten en die te vervangen door gascentrales.

Ook over kerncentrales is de denktank kritisch. Ze schrijven dat met kernenergie niet uit te sluiten is dat geen significante schade ontstaat die de milieudoelstellingen in gevaar brengt. Met dat risico heeft de denktank twijfels of deze vorm van energie past bij de doelen die in de Green Deal worden nagestreefd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden