Agrifoto

Nieuws Mest

Ruimte in opslagsilo's geeft mestmarkt wat lucht

3 Februari 2022 - Stef Wissink

Er staat bij aanvang van het mestseizoen wat minder druk op de markt voor mest dan andere jaren. Links en rechts laten de ophaalbijdragen zelfs al wat kleine dalingen zien. Op de achtergrond lijken een aantal factoren de prijzen te beïnvloeden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kosten voor de afzet van met name varkensmest liggen begin februari op een lager niveau dan we de voorbije jaren hebben gezien. Daarbij hebben de afzetprijzen voor vleesvarkensmest in Midden-Nederland in januari nog een extra stapje terug gedaan (€19,50 per ton). In Zuid-Nederland zijn de ophaalbijdragen recent stabiel (€23,17 per ton), zij het op een iets lager niveau dan vorig jaar.

De ophaalbijdragen voor rundveemest ogen vrij stabiel en staan in Zuid-Nederland op het niveau van afgelopen jaren (€18,00 per ton), voor Midden-Nederland een fractie lager dan vorig jaar (€16,50 per ton).

Silo's lijken nog niet gevuld
Handelaren melden dat er in mestsilo's in de akkerbouwgebieden nog ruimte beschikbaar is. Het aanbod van mest lijkt daarbij wat kleiner. Enerzijds omdat de varkenssector wat is gekrompen, maar ook zeker omdat varkenshouders vanwege de penibele financiële situatie niet meer mest af (kunnen) voeren dan strikt noodzakelijk.

Omdat de periode tot de echte aftrap van het uitrijdseizoen steeds kleiner wordt zijn sommige akkerbouwers geneigd genoegen te nemen met een lagere vergoeding, tot enkele euro's per ton aan toe. Hiermee hopen zij de komende weken toch voldoende aanbod van drijfmest te krijgen om straks de bemesting snel te voltooien op het voor hen geschikte moment. Het feit dat, wanneer dat nodig is, kunstmest een behoorlijke investering zal vragen speelt hierin ook een rol.

Ander probleem is de ook in de mestdistributie beperkt beschikbare hoeveelheid arbeid. Het lijkt steeds moeilijker om alle auto's in het voorjaar van personeel te voorzien wat het maximaal te vervoeren volume mest in de piekperiode maart/april mogelijk onder druk gaat zetten. Ook dit speelt mee in de overweging van akkerbouwers om nu, desnoods voor een lagere bijdrage, drijfmest te ontvangen.

Bovengenoemde ontwikkelingen zorgen er voor dat de ophaalbijdragen op een lager niveau liggen en lichtjes naar onderen neigen. Of de markt bij aanvang van het uitrijdseizoen snel verdere stappen naar beneden kan zetten zal ook afhangen van de weersomstandigheden. Op zijn minst lijkt de markt echter beter in balans dan voorgaande jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox