Shutterstock

Analyse Olie

Stoot olieprijs door naar 100 dollar per vat?

4 Februari 2022 - Wouter Baan

De olieprijzen zijn in de voorbije maanden hard opgelopen en het einde van de rally lijkt nog niet in zicht. Ondertussen komt de grens van $100 per vat met rasse schreden dichterbij. De dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne is voer voor hogere prijzen, net als de conservatieve houding van oliekartel Opec+. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al zeven weken zit de olieprijs in de lift en het einde van de opmars lijkt nog niet in zicht. Deze week werd de grens van $90 per vat gepasseerd. Ook de rekening aan de pomp loopt hard op nu de prijzen tot recordhoogte zijn gestegen. De hoge olieprijs is, naast de gasprijs, één van de hoofdoorzaken van de hoge inflatie in Nederland en de eurozone. Hoewel het oliekartel Opec+ al langere tijd voornemens is om de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen, lukte het door uiteenlopende redenen nog niet om deze doelstelling te realiseren.

Mogelijk zit hier een verborgen agenda achter, suggereren sommige analisten. In die zin dat producerende landen baat hebben bij de hoge prijzen. Ook de dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne hangt als een donkere wolkt boven de markt van het zwarte goud.

Opec+ handhaaft doelstelling
De Opec+ heeft deze week besloten om vast te houden aan de extra productie van 400.000 vaten per dag, hoewel deze doelstelling tot op heden dus nog niet bereikt is. De Verenigde Staten zouden graag meer olie willen oppompen, om de hoge inflatie af te remmen. Andere landen binnen het kartel voelen daar minder voor. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben volgens het Internationaal Energy Agency de meeste reservecapaciteit om meer te produceren, maar deze golfstaten voelen daar weinig voor. Rusland en Nigeria zitten qua productie aan hun max.

$100 per vat komt rap dichterbij 
Nu de coronamaatregelen in veel landen worden verlicht of zelfs afgeschaft, is het aannemelijk dat de vraag naar olie toeneemt. Dit, in combinatie met het besluite van de Opec+ en de spanning tussen Rusland en Oekraïne, maken dat de prijs waarschijnlijk nog niet aan de top zit. De oplopende prijzen motiveert beleggers en speculanten bovendien om in te stappen en mee te liften op de prijsrally. Het passeren van de $100 per vat lijkt daarmee een realistisch scenario te zijn. Daarmee worden nog geen records verbroken. Wel moeten we terug tot 2014 toen deze prijs op de borden stond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden