KWS

Nieuws KWS

KWS verwacht een flinke stijging van de omzet

15 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Veredelaar en zaadleverancier KWS verhoogt de winstverwachting voor het boekjaar 2021/2022, dat loopt van 1 juli tot 30 juni. Dit doet het bedrijf na een omzetgroei van ruim 32% in de eerst helft van het boekjaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-omzet van KWS kwam in de periode 1 juli tot en met 31 december uit op €431,6 miljoen. Dat is een groei van 32,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door de sterke afhankelijkheid van het seizoen wordt in de eerste helft van het boekjaar doorgaans 25% tot 30% van de totale nettojaaromzet gehaald.

De omzet van maïszaad steeg naar €200,7 miljoen door een goede vraag in Zuid-Amerika en dan vooral Brazilië. KWS heeft niet alleen geprofiteerd van een groei van het areaal in Brazilië maar ook het marktaandeel is uitgebreid. Het resultaat van de maïsdivisie was zoals gebruikelijk voor deze periode negatief, -€66,4 miljoen tegen een verlies van €69,1 een jaar eerder. Het grootste deel van de omzet komt echter uit Europa en Noord-Amerika en daar begint het verkoopseizoen pas in het derde kwartaal. De bietendivisie boekte een netto-omzet van €60,9 miljoen. Ook dat is een groei ten opzichte van vorig jaar. Dit komt voornamelijk door uitbreiding in Noord-Afrika en door meer vroege zaadbestellingen in Duitsland. De inkomsten komen daarmee uit op -€45,2 miljoen om -€45,3 miljoen vorig jaar. Ook hier wordt de meeste omzet in het derde kwartaal gerealiseerd.

Grote groei in koolzaad
De omzet van de granendivisie steeg met 12% naar €174,9 miljoen, voornamelijk door een sterk gestegen vraag naar koolzaad (dat onder de granendivisie valt). Door gunstige marktomstandigheden en een verbeterd productportfolio steeg de omzet van koolzaad met 41% volgens het bedrijf. Ook de verkoop van rogge- en tarwezaad steeg. Uitzondering op de omzetgroei is gerstzaad. Door ongunstige weersomstandigheden is er minder gerst uitgeleverd. Het resultaat van de granendivisie komt in de eerste helft van het jaar uit op €62,3 miljoen. Dat is €10 miljoen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De groentezadendivisie deed het minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet zakte van €26 miljoen naar €21,9 miljoen. KWS wijt aan de coronapandemie. Distribiteurs hebben daardoor relatief grote voorraden aangehouden. Het bedrijf verwacht dat de verkopen in de tweede helft van het jaar weer aan zullen trekken. Het resultaat van de groentezadendivisie komt uit op een verlies van €10,6 miljoen tegen €8,7 miljoen een jaar eerder.

Gezien de positieve bedrijfsprestaties in de eerste zes maanden, verwacht de Raad van Bestuur dat KWS de netto-omzet voor boekjaar 2021/2022 als geheel zal groeien met 9% tot 11%. Dat was 5% tot 7%. De ebitmarge (brutowinst) blijft daarbij gelijk op circa 10%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden